Hlavní obsah

Japonského ministra, odvolaného po skandálu na G7, našli mrtvého

Tokio

Bývalý japonský ministr financí, který letos v únoru odstoupil z úřadu poté, co se na zahraniční tiskové konferenci údajně objevil opilý, byl v neděli nalezen mrtvý ve svém domě. Příčinu smrti šestapadesátiletého Šoičiho Nakagawy policie prošetřuje, oznámily tiskové agentury.

Článek

Nakagawa vzbudil poprask, když se objevil ve stavu značně připomínajícím opilost na tiskové konferenci během setkání ministrů financů skupiny G7 letos v únoru v Římě.

Japonská vláda to považovala za nesmírnou ostudu, protože videonahrávka nezřetelně vyslovujícího a ospale vypadajícího Nakagawy se opakovaně objevila na zpravodajských stanicích po celém světě. Krátce poté Nakagawa rezignoval na funkci ministra, přičemž se odvolal na zdravotní důvody. O post poslance přišel po předčasných parlamentních volbách 30. srpna.

To, že by na setkání G7 byl opilý, vytrvale popíral a svůj stav zdůvodnil tím, že bral léky proti nachlazení.

Nakagawa byl poslancem za nejsevernější japonský ostrov Hokkaidó a v parlamentu zastupoval Liberálnědemokratickou stranu (LDP), která v Japonsku vládla prakticky nepřetržitě poslední půlstoletí. V srpnových volbách ji ale porazila do té doby opoziční Demokratická strana Japonska (DPJ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám