Hlavní obsah

Australanka dostala za vyhladovění dcery doživotí

Novinky, Tomáš Reiner
Sydney

Soud v Austrálie poslal v pátek na doživotí za mříže 36letou ženu, která nechala vyhladovět svoji sedmiletou dceru. Otec dítěte, který matku vinil ze zanedbání péče, byl uznán vinným ze zabití a odsouzen na 12 let vězení bez možnosti předčasného propuštění na podmínku. Uvedla to agentura AP.

Článek

Během pětitýdenního procesu žádný z rodičů neprojevil nad smrtí dívky lítost, zatímco lékaři vypovídali o nejhorším případu podvýživy, s jakým za dobu své praxe setkali. Jeden z nich popsal hlavu malé Ebony, jak se jí říká, aby byla ochráněna její totožnost, jako „lebku obalenou kůží“.

Soudce v odůvodnění rozsudku matku označil za chladnou a krutou osobu, která dlouhou dobu sledovala utrpění svého dítěte, aniž by sebenepatrněji pomohla.

Rodičovský pár z Nového Jižního Walesu se před soudem přiznal, že policii lhal, když tvrdil, že Ebony před její smrtí nic nechybělo a byla zdravá. Podle lékařů přitom dívka už několik dní ztrácela vědomí.

Dvojice měla ještě tři děti, které jsou teď v péči úřadů. I ty se kvůli smrti Ebony ocitly v centru kritiky. Sociální pracovníci totiž byli upozorněni, že by dívce s autismem mohlo hrozit zanedbání péče. Pět let se však o ni nezajímali. Ebony vážila pouhých devět kilogramů, když v listopadu 2007 zemřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám