Hlavní obsah

Vůdce pákistánského Tálibánu je mrtvý, tvrdí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké tajné služby se domnívají, že Hakimulláh Mahsúd, který nahradil v čele radikálního pákistánského hnutí Tálibán zabitého Baitulláha Mahsúda, je mrtvý. Podle pátečního oznámení amerických úřadů Hakimulláh údajně zahynul v přestřelce s konkurenční povstaleckou skupinou před několika týdny. Napsala o tom agentura Reuters.

Článek

Hakimulláh se stal velitelem pákistánského Tálibánu poté, co jeho předchůdce Baitulláha zabila v 5. srpna raketa odpálená z amerického bezpilotního letounu.

Vedle Baitulláha má být mrtvý i jeho bratr Kalimulláh. Kmenoví vůdci v severozápadním Pákistánu už ve čtvrtek infromovali, že zahynul při odvetném útoku pákistánské armády na jednotku Tálibánu v Severním Vazíristánu. [celá zpráva]

Pokud skutečně padl další velitel odnože Tálibánu, jde o velkou ránu pro pákistánské povstalce. Radikálové, kteří jsou svazkem různorodých skupin a kmenových frakcí, bojují zejména proti pákistánským silám, posílají však rovněž bojovníky do sousedního Afghánistánu, kde válčí proti vojákům NATO. 

Reklama

Související články

V Pákistánu dopadli mluvčího Tálibánu

V pákistánském údolí Svát byl dopaden mluvčí Tálibánu Muslim Chán a čtyři velitelé fundamentalistického hnutí Tehrik Tálibán Pákistán. V pátek to uvedly...

Výběr článků

Načítám