Hlavní obsah

Na Sumatře vyprostili po 48 hodinách zasypanou studentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padang
Aktualizováno

Indonéští záchranáři slaví velký úspěch. Ve zpustošeném Padangu, kde středeční silné zemětřesení zahubilo přes tisíc lidí, našli a zachránili 21letou studentku Ratnu Kurniu Sariovou. Museli se k ní prokopat tunelem. Dívka byla po většinu doby při vědomí.

Článek

Úspěch posílil záchranáře ve snaze vyprostit další lidi z trosek školy, kde bylo v době zemětřesení na 60 dětí a učitelé, uvedl list Jakarta Post.

„Od zemětřesení jsem vyprostili 38 dětí. Ty vyproštěné v první dnu jsou stále naživu, ale několik posledních bylo mrtvých, “ uvedla žena vedoucí tým záchranářů.

Foto: Reuters

Muž prochází troskami budovy v nejhůře postiženém Padangu.

Zoufalá sitauce v Padangu

Mnozí ze zachráněných jsou v kritickém stavu . "Provedli jsme stovky operací,“ sdělil lékař Nofli Ichlas. „Nějaké zlomeniny, nějaké amputace, fraktury lebky, taky traumata břišní dutiny a hrudníku,“ upřesnil.

Situaci komplikuje fakt, že se zřítila i místní nemocnice. Lékaři ze zhroucené padangské nemocnice se snaží ošetřovat zraněné v nouzových bílých stanech.

"Potřebujeme pomoc při záchranných akcích ze zahraničí, potřebujeme zkušené záchranáře s vybavením," obrátila se na svět s žádostí o pomoc indonéská ministryně zdravotnictví Siti Fadilah Supariová a dodala: "Naším hlavním problémem je skutečnost, že značný počet lidí zůstává pod troskami. Svádíme tvrdý boj, abychom je dostali ven."

Záchranné operace komplikuje zhroucení komunikačních sítí a narušení přístupových komunikací do postižené oblasti. Všechno navíc komplikuje i vědomí, že jde o boj s časem, který rychle ubíhá. Kvůli nedostatku techniky lidé odhrabávali trosky holýma rukama.

Už nyní je jasné, že si zemětřesení vyžádalo přes tisíc obětí.[celá zpráva]

Změtřesení postihlo Sumatru ve středu.  [celá zpráva]

Foto: Reuters

Na vojenské letišti v Jakartě dávají dohromady zásilku s léky a zdravotnickým materiálem.

Podle stanice BBC se podařilo otevřít hlavní letiště na Sumatře a zesílený příliv pomoci by měl záchranné práce a pomoc postiženým zlepšit. Státy po celém světě se snaží postižené Indonésii poslat pomoc, ať již jde o záchranné týmy, materiál nebo finanční pomoc.

Česká charita pro Indonésii

Člověk v tísni: DMS Sumatra 87777

Adra: DMS ASIE 87777

Charita ČR: č.ú. 88444422/0800

Sumatra leží na geologickém zlomu, který se stal už v roce 2004 zdrojem tsunami, které zahubilo 230 000 lidí v desítce zemí v oblasti. Geologové již dříve varovali, že Padang bude jednou zcela zničen protože leží v nebezpečné oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám