Hlavní obsah

Tvrdá rána pro al-Kajdu, speciální síly USA pozabíjely několik jejích špiček

Novinky, Pavel Stöckl

Září bylo z pohledu protiteroristických akcí zacílených na špičky al-Kajdy po celém světě nadmíru úspěšné. V Somálsku, v Indonésii a na Filipínách se podařilo zabít několik velitelů a zlikvidovat několik základen. Společně s útoky bezpilotních letounů v Pákistánu však tyto akce vyvolávají i zlost u vlád některých zemí, protože Spojené státy jednají často na vlastní pěst.

Foto: Reuters

Američtí vojáci bojují proti islámským teroristům nejen v Afghánistánu.

Článek

V Somálsku rozvráceném nekončící občanskou válkou americká speciální jednotka provedla podle listu The Christian Science Monitor s pomocí útočných helikoptér úspěšný rychlý úder na velitele zdejší odnože al-Kajdy. O den později Američany vytrénovaná antiteroristická jednotka v Indonésii zahnala do kouta a následně zlikvidovala nejhledanějšího teroristu v jihovýchodní Asii.

V uplynulých dnech američtí vojáci, tentokrát v koordinaci s filipínskými jednotkami, podnikli rozsáhlou operaci v hloubi džungle, která se soustředila na likvidaci základen skupiny Abú Sajáfa, rovněž napojené na al-Kajdu Usámy bin Ládina. A z pouště u Las Vegas řídí operátoři útoky bezpilotních letadel především na kmenových územích v Pákistánu, ale také v Jemenu.

Akce na vlastní pěst nemají všude pochopení

Tyto akce dokumentují, že během osmi let od útoků v New Yorku si Spojené státy vybudovaly kapacity, kdy jsou schopné zasahovat proti teroristickým skupinám i v odlehlých částech světa a navíc bez pomoci cizích vlád.

"Skutečnost, že Spojené státy podnikají akce v našem sousedství bez upozornění a spolupráce, mi není vůbec příjemná," citovala agentura Reuters keňského ministra zahraničí Mosese Wetangula. Na druhou stranu tytéž vlády nejsou schopné se s teroristy samy vypořádat a někdy s nimi neoficiálně kolaborují.

Například operace v Somálsku vedla k vystopování a likvidaci Sáliha Ali Sáliha Nabhana, vůdce na al-Kajdu napojené skupiny Šaháb, který je zodpovědný za bombové útoky na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Pákistánci varovali al-Káidu před úderem

Právě v té době udělaly také Spojené státy velice špatnou zkušenost s informováním cizích vlád. Clintonova administrativa tehdy chtěla ztrestat al-Kajdu, která měla svůj hlavní stan a základny v Afghánistánu, raketovým úderem. Ministerstvo zahraničí vedené Madeleine Albrightovou však tehdy dopředu informovalo o akci pákistánskou vládu. Střela s plochou dráhou letu pak už jen dopadla na prázdný tábor.

Pákistánský režim, který svádí tuhý boj s islamistickými radikály na severozápadě země, také často kritizuje údery na teroristické základny Tálibánu na svém území, odkud čerpá obnovenou sílu afghánský Tálibán, který ostatně vznikl s podporou pákistánské tajné služby.

Na Filipínách sice 600členný kontingent amerických vojáků funguje oficiálně jako sbor poradců přičleněný k filipínským silám, ale v nedávné ofenzivě američtí vojáci podle některých zpráv zasáhli přímo do bojů a mimo jiné údajně ostřelovali mešitu. Pokud by se to prokázalo, znamenalo by to podle agentury Bloomberg porušení dohod a filipínské ústavy. Čínská agentura Nová Čína v této souvislosti upozorňuje, že filipínský Senát už také projednává návrh na vypovězení deset let staré smlouvy, která umožňuje pobyt amerických jednotek v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám