Hlavní obsah

K ISS vyrazil sojuz s prvním vesmírným klaunem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

Z ruského kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi ve středu odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz TMA-16. Na její palubě je i zakladatel legendárního Slunečního cirkusu Kanaďan Guy Laliberté, který zřejmě bude na delší dobu posledním vesmírným turistou.

Článek

Loď by se měla s orbitálním komplexem spojit po dvoudenním letu v pátek.

Tříčlennou posádku Sojuzu tvoří vedle kanadského miliardáře profesionální kosmonauti Rus Maxim Surajev a Američan Jeffrey Williams. Ti vystřídají na ISS své krajany Gennadije Padalku a Michaela Barratta, kteří na oběžné dráze kolem Země pobývají od letošního března.

Trojice by se měla vrátit zpět na Zemi v sobotu 10. října (neděle 11. října SELČ) lodí Sojuz TMA-14, která byla k ISS doposud připojená jako záchranný modul.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Sojuz TMA-16 nad Bajkonurem

První klaun ve vesmíru

Laliberté se stal prvním klaunem ve vesmíru - do sojuzu usedl s rudým klaunským nosem a s sebou jich má dalších osm. Padesátiletý zakladatel a většinový vlastník slavného cirkusu Cirque du Soleil se zasadil o uvolněnou náladu před startem. Při nástupu do kosmické lodi posílal svým příznivcům na dálku polibky a své kolegy strhl ke zpěvu popové písně Mammy Blue.

Laliberté za let zaplatil 35 miliónů dolarů (přes 600 miliónů korun). Může být na dlouhou dobu posledním vesmírným turistou, jelikož NASA plánuje skončit mise svých raketoplánů. Místa na palubách kosmických dopravních prostředků tak budou omezená, neboť k ISS budou létat pouze sojuzy.

FOTO: ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám