Hlavní obsah

Afghánskou dívku zabil balík NATO s propagačními letáky

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Válka v Afghánistánu má další neúmyslnou civilní oběť. Stala se jí dívka v provincii Hílmand, kterou zabil balík s letáky shozený letadlem Britského královského letectva (RAF). Balík se ve vzduchu neotevřel a dívce dopadl na hlavu. Informoval o tom deník The Times, aniž by zmínil věk mladé Afghánky.

Foto: Reuters

C-130J Hercules

Článek

Incident se udál už koncem června, ale teprve v úterý o něm zdroj z resortu obrany informoval list. The Times uvedly, že ministerstvo události hluboce lituje.

Balík s letáky se má otevřít za letu, aby letáky dopadly do širokého okolí. „V tomto případě se však jeden z balíků neotevřel a zasáhl dívku,“ citovaly Timesy zdroj. Pravděpodobnost zásahu přitom byla malá - stroj C130 Hercules letáky shazoval v řídce osídlené zemědělské oblasti.

Afghánku prý místní lidé převezli do nemocnice v Kandaháru, kde však na následky svých zranění zemřela. Jeden balík váží mezi 14 a 18 kilogramy. Britové o nehodě nevěděli, dozvěděli se o ní až později.

Podobný případ nebyl dosud zaznamenán.

V Afghánistánu jen v letošním roce zemřelo na 1500 civilistů, uvedl britský list. Dodal, že jen v květnu Britové nad Afghánistánem shodili 200 000 letáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám