Hlavní obsah

Krvavá lázeň na demonstraci v Guineji, desítky mrtvých a znásilněné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Conakry
Aktualizováno

Nejméně 157 mrtvých si vyžádal pondělní zásah policie proti opozičním demonstrantům v guinejském hlavním městě Conakry. Uvedli to lékaři a ochránci lidských práv. Předchozí zprávy uváděly 87 obětí, tehdy ovšem nebyla známa přesná čísla. Jiné zprávy ale uvádějí 128 mrtvých. Policisté začali střílet do opoziční demonstrace na stadiónu.

Článek

Na stadiónu se v den výročí vyhlášení nezávislosti přes zákaz vládnoucí junty sešlo několik set příznivců opozice, kteří si připomínali památku zesnulého prezidenta Lansany Contého a nesli transparenty proti současné vojenské vládě.

Zasahující červené barety do nich začaly střílet, někteří vojáci do lidí v davu bodali bajonety. Ženy byly tvrdě bity a znásilňovány. "Viděl jsem červené barety, jak chytily některé z žen, které se snažily utéci a strhaly jim šaty. Dřeli jim ruce na intimních částech. Další ženy byly bity i na genitáliích," řekl svědek humanitární organizace Human Rights Watch.

Vláda zatím počet obětí nepotvrdila, ale uvedla. „Ano, jsou tu mrtví, ale pořád čekám na čísla,“ uvedl Camara pro francouzský rozhlas RFI. Současně vyjádřil lítost nad oběťmi. Znásilňování ale jednoznačně popřel.

Conté přivedl zemi ke svobodě. Po jeho smrti se ale v prosinci vlády chopila vojenská junta pod vedením kapitána Moussy Dadise Camary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám