Hlavní obsah

Při teroristických útocích zahynulo v Pákistánu 16 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při dvou sebevražedných útocích v Pákistánu zahynulo v sobotu nejméně 16 lidí. Nejméně šest lidí zabil sebevražedný atentátník na policejní stanici v Bannu na severozápadě Pákistánu. Při dalším sebevražedném útoku o několik hodin později v Péšávaru přišlo o život nejméně deset lidí. Při obou útocích bylo zraněno přes 150 osob.

Foto: Reuters

Auto zničené při atentátu v Pákistánu (Ilustrační foto)

Článek

K prvnímu útoku ve městě Bannu, při němž bylo kromě šesti mrtvých zraněno nejméně 70 osob, se přihlásili pákistánští Talibanci napojení na Al-Káidu. Sebevražedný útočník při něm nechal explodovat malý kamion s výbušninami u policejní stanice, sdělila policie. Dva z mrtvých jsou policisté, mezi raněnými je třicítka policistů.

Při explozi se zhroutila policejní stanice a zřítilo se také několik sousedních domů.

Atentát v Péšávaru, metropoli Severozápadní pohraniční provincie, byl spáchán s pomocí automobilu naplněného výbušninami na třídě vedoucí k hlavní základně armády. Při útoku zahynulo nejméně deset lidí a dalších osmdesát utrpělo zranění.

Na severozápadě Pákistánu je dál horká půda

Pákistán je dějištěm nebývalé vlny teroristických útoků, především sebevražedných, jejichž pachateli bývají většinou pákistánští Talibanci napojení na Al-Káidu. V posledních dvou letech při nich zahynulo přes 2100 lidí.

Oblast Bannu je branou do Severního Vazíristánu, neklidného kmenového regionu na hranicích s Afghánistánem, kde operují teroristé z Al-Káidy a povstalci z hnutí Taliban. Hlavními terči jsou policisté a vojáci, ale při útocích zemřelo také mnoho civilistů.

Pod tlakem Washingtonu zahájila pákistánská armáda od jara sérii vojenských operací proti radikálním islámským bojovníkům na severozápadě a v několika kmenových oblastech.

K útoku v Bannu se přihlásilo Hnutí pákistánských talibanců, federace radikálních islámských skupin roztroušených v kmenových oblastech a částečně na severozápadě, které Islámábád viní z většiny útoků z posledních dvou let.

Jeho zakladatel Baitulláh Mahsúd byl zabit 5. srpna při americkém náletu na oblast Jižní Vazíristán.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu dopadli mluvčího Tálibánu

V pákistánském údolí Svát byl dopaden mluvčí Tálibánu Muslim Chán a čtyři velitelé fundamentalistického hnutí Tehrik Tálibán Pákistán. V pátek to uvedly...

Výběr článků

Načítám