Hlavní obsah

Maův vnuk se stal nejmladším čínským generálem

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jediný vnuk zakladatele čínské komunistické republiky Mao Ce-tunga kráčí v šlépějích svého děda. Podle britského deníku The Guardian se 39letý Mao Sin-jü stal nejmladším generálem čínské lidové osvobozenecké armády.

Foto: Profimedia.cz

Mao Sin-jü

Článek

Jeho povýšení nebylo oficiálně oznámeno, nicméně státní média Maa při jeho nedávné řeči v Akademii vojenských věd titulovala jako generálmajora. Britský deník uvedl, že Mao Sin-jü jde s dobou a má i vlastní blog na internetu. Napsal také biografii velkého kormidelníka Mao Ce-tunga a nazpíval písně, kterými ho oslavil.

V rozhovoru pro čínské noviny minulý týden Mao mladší uvedl, že se chce dál zabývat klasickou literaturou, do níž přirozeně řadí i myšlenky svého děda. Dodal, že jim plně porozuměl, až když vstoupil do armády. Od té doby už prý Mao Ce-tunga nepovažuje pouze za svého předka, nýbrž za vůdce a vrchního velitele.

Mao Sin-jü je potomkem Maova syna An-čchinga, kterého Maovi porodila jeho druhá žena Jang Kchaj-chuej. Ta byla zabita v roce 1930, když jí bylo 29 let. Mao An-čching zemřel před dvěma lety ve věku 84 let. Stejně jako Mao Sin-jü byla i jeho matka Šao Chua generálmajorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám