Hlavní obsah

Tálibán ukrývá opium, jež pokryje světovou spotřebu na dva roky

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V Afghánistánu se ukrývá opium, jehož množství by pokrylo dvouletou spotřebu celého světa. Oznámil to Úřad pro drogy a kriminalitu při OSN (UNODC). Ze shromažďování opia viní povstalecké hnutí Tálibán, které se tím prý snaží ovlivnit situaci na trhu.

Článek

Afghánistán je největším dodavatelem narkotik na světě. Produkce opia se podle OSN letos dramaticky snížila, částečně vlivem tvrdšího postupu úřadů. UNODC potvrdil, že zatímco objem výroby poklesl o desetinu, kultivace o 22 procent.

Mluvčí úřadu Walter Kemp však stanici CNN řekl, že tyto dobré zprávy by měly být přijímány opatrně. „Odhadujeme, že ve světě se ročně spotřebuje okolo 4000 tun opia, ať už z legálně či nelegálně. Letos přitom bylo vyprodukováno 6900 tun, vloni 7700 tun a více než 8500 tun v roce předchozím. Když tedy svět potřebuje jen asi 4000 tun opia a dalších 1000 je zabaveno, kde je ten zbytek?“

Tálibán musí spolupracovat s gangy v zahraničí

Kemp dodal, že zatímco poptávka po opiu zůstává stabilní, ceny se nesnižují, což naznačuje, že velké množství drogy je zadržováno, aby se na trh nedostalo. „Náš odhad je, že okolo 12 000 tun opia bylo někde uskladněno - nikoliv na jednom místě, ale po celém Afghánistánu. Takže zatímco může klesat produkce - většinou z tržních důvodů - stále je tady dost na uspokojení poptávky na asi dva roky,“ řekl.

„Malá množství si budou nechávat zemědělci jako kredit na různé věci - na věno či nákup dobytka. Nemají ale možnosti skladovat taková množství, o kterých mluvíme. Ta mají pravděpodobně v rukou lidé schopní skladovat je pod zemí, kteří k nim korupčním jednáním či silou neumožní přístup,“ poznamenal Kemp.

Podle odborníka OSN Hakana Demirbukena se účast Tálibánu v obchodu s drogami neomezuje pouze na zdanění zemědělců a obchodníků výměnou za jejich „ochranu“. „Loni jsme odhadovali, že afghánští pěstitelé opia vydělali asi 730 miliónů dolarů, zatímco obchodníci zhruba 3,4 miliardy. Tálibán z tohoto lukrativního byznysu získal na dani okolo 125 miliónů. Podle statistik OSN však na své operace potřebuje zhruba 800 miliónů dolarů ročně.“

Obchod s opiem je podle něj většinou kontrolován organizovanými skupinami za hranicemi Afghánistánu. Tálibán či síť al-Kajda se prý proto budou snažit navázat spolupráci s gangy turecké či íránské mafie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám