Hlavní obsah

V pákistánské vazbě zemřel jeden z velitelů Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Jeden z velitelů radikálního Tálibánu Muhammad Kasab v neděli podlehl zraněním, která utrpěl při nedávném zatčení. Informovala o tom pákistánská armáda. V severním Pákistánu byl tento muž, na jehož dopadení Pákistán vypsal odměnu deseti miliónů rupií (dvou miliónů korun), zadržen ve středu.

Článek

"Muhammad Kasab byl zraněn střelnou zbraní a na svá zranění v neděli ráno zemřel," uvedla armáda v prohlášení.

Kasab velel oddílům působícím v centru údolí Svát, v Čarbághu. Armáda v dubnu zahájila ve Svátu ofenzívu, aby z této oblasti Tálibán vytlačila. Vojsko ofenzívu považuje za úspěšnou, ale na některých místech se stále bojuje. Padlo při ní prý skoro 2000 radikálů. Tálibové jsou na útěku a v srpnu byl prý při útoku bezpilotního amerického letadla zabit jejich velitel Baitulláh Mahsúd.

Kasaba se podařilo dopadnout několik dní po zatčení mluvčího Tálibánu Mahmúda Chána a dalších čtyř vysoce postavených členů této organizace. Při zatýkání Kasaba, jehož jméno v urdštině znamená řezník, přišli o život jeho tři synové. Přezdívku dostal kvůli nemilosrdnosti, s níž jednal s nepřáteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám