Hlavní obsah

Indonéská policie opět tvrdí, že zabila nejhledanějšího teroristu Topa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéská policie podnikla ve čtvrtek na ostrově Jáva útok na dům, kde se skrývaly špičky tamních islámských teroristů, kteří stáli za posledními atentáty na hotely v Jakartě. Údajně mezi nimi opět byl nejhledanější terorista Noordin Mohammad Top a jeho blízký spolupracovník Urwah. Policie později Topovu smrt potvrdila.

Článek

Šéf indonéské policie oznámil, že mezi čtyřmi oběťmi byl i Noordin Mohammed Top. S oznámením jeho smrti několik hodin čekala, v srpnu už jednou jeho smrt oznámila, a pak halasně vytrubovaný úspěch dementovala s tím, že jí proklouzl mezi prsty. [celá zpráva]

Indonéská policie časně ráno zaútočila na dům na okraji města Solo, který byl považován za základnu radikálů. Původně policie tvrdila, že hlavním cílem byl Topův blízký spolupracovník Urwah, který byl údajně také zabit.

Z domu, který policie obléhala devět hodin, se ozývaly výstřely, výbuchy a výkřiky "Alláhu Akbar" (Bůh je veliký). "Z domu jsme vynesli pět těl," řekl agentuře AFP jeden za zasahujících policistů.

Čtyři mrtvé už policisté identifikovali. "Pátý má explozí utrženou hlavu," řekl policista, který si nepřál být jmenován. Podle něj by mohlo jít o Noordina Topa, nejhledanějšího teroristu na indonéském území, která má vazby na síť al-Kajda. "Je světlejší (pleti) a velký jako Noordin," dodal.

Podle jednoho ze sousedů je mezi mrtvými naopak muž, který si dům pronajal, a jeho těhotná manželka. Ani to policie zatím nepotvrdila.

Top je podezřelý, že stál za většinou atentátů

Noordin Top, který se narodil v Malajsii, je podle policie odpovědný za dvojitý útok na luxusní hotely v Jakartě, při nichž letos v červenci zahynulo devět lidí a dalších 53 bylo zraněno. [celá zpráva]

Je rovněž podezřelý, že plánoval bombové útoky proti hotelu Marriott v Jakartě v roce 2003, jakož i útok proti budově australské ambasády v Jakartě v roce 2004 a také útok na Bali v roce 2005. Noordin v roce 2006 opustil organizaci Jemaah Islamiah, která stála za těmito atentáty a založil Organizaci po základ džihádu. (Tanzin Qaidat al-Jihad.)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám