Hlavní obsah

Vojáci zastřelili v Mogadišu omylem 11 velbloudů

Mogadišo

Vojáci mírových sil Africké unie, kteří působí v metropoli chaotického Somálska Mogadišo, v sobotu večer omylem zastřelili u místního letiště jedenáct velbloudů. Myslili si totiž, že s pomocí velbloudů jako štítů se na letiště pokoušejí proniknout islamističtí povstalci.

Foto: Reuters

Islámští povstalci u somálského hlavního města Mogadišo.

Článek

Místní lidé slyšeli střelbu a domnívali se, že jde o další srážku mezi povstalci a vojáky. Ráno ale našli jen jedenáct mrtvých velbloudů. Každý prý měl v sobě nejméně deset kulek.

Mluvčí jednotek Africké unie přiznal, že šlo o omyl. Podle něho byli na místě noví vojáci, a když viděli, že k nim běží skupina velbloudů, mysleli si, jde o útok povstalců, a spustili palbu.

Reuters píše, že islámští extremisté ze skupiny Šabáb někdy ve snaze přiblížit se k vojákům a zaútočit na ně používají civilistů nebo vozidel jako štítů. Vojáci jsou útokům vystavováni prakticky denně.

Chaos v Somálsku trvá od pádu diktátora Mohammeda Siada Barreho v roce 1991. Podle Reuters bylo jen od roku 2007 zabito 18 000 Somálců a půldruhého miliónu jich bylo vyhnáno z domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám