Hlavní obsah

Tchajwanského exprezidenta odsoudili za korupci na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanský soud v pátek uznal bývalého prezidenta Čen Šuej-piena vinným z korupce a odsoudil ho k doživotnímu vězení. Čen prohlásil, že jeho případ byl politicky motivován a že se proti rozsudku odvolá.

Článek

Bývalý prezident, který byl zvolen do čela ostrovního státu v letech 2000 a 2004, politickou scénu opustil loni v květnu právě kvůli korupčním skandálům, které se týkaly i jeho manželky a několika rodinných příslušníků. V listopadu pak byl umístěn do vazby.

Čenova manželka Wu Šu-čen byla rovněž usvědčena z korupce a dostala stejný trest.

V centru hlavního města Tchaj-peje se v době soudu shromáždily stovky Čenových stoupenců s transparenty hlásajícími jeho nevinu.

Nicméně většina Tchajwanců je přesvědčena o Čenově vině aspoň v několika bodech. Někteří z jeho stoupenců jsou ale přesvědčeni, že v případu svou roli sehrál protičínský postoj bývalého prezidenta. Během své vlády totiž propagoval formální nezávislost na Číně, která si na Tchaj-wan stále dělá nárok jako na odštěpeneckou provincii.

Osmapadesátiletý Čen byl obviněn především ze zpronevěry více než tří miliónů amerických dolarů ze zvláštního prezidentského fondu a z přijetí úplatků ve výši devíti milionů dolarů ve vládních obchodech s pozemky, z praní špinavých peněz přes účty ve švýcarských bankách a z padělání dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám