Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka, která chce obeplout svět, havarovala ještě před startem

– Queensland
Novinky, Tomáš Reiner

Šestnáctiletá dívka, jež se chce stát nejmladší ženou, která sama obepluje svět, havarovala ještě před startem. Pink Lady, šalupa Jessiky Watsonové, se během přípravné plavby podél východního pobřeží Austrálie srazila ve středu ráno krátce po opuštění přístavu s nákladní lodí o výtlaku 63 000 tun.

Článek

Watsonová, která se plaví od svých devíti let, byla i přes poškození lodi včetně zlomeného stěžně schopna sama se do přístavu v Queenslandu vrátit. Tam řekla, že nehoda ji od plánovaného podniku neodradí. „Mohlo se to stát komukoliv. Asi jsem měla štěstí, ale dá se z toho poučit. Ten incident mi dodal sebevědomí, že jsem schopna takovou situaci zvládnout,“ uvedla.

Dopravní úřad srážku vyšetřuje. Zdá se, že nákladní loď plavidlo Watsonové přehlédla. Podle vyšetřovatelů měla dívka štěstí, že vyvázla bez zranění.

Watsonová plánuje vyrazit na cestu kolem světa koncem měsíce. Dokončí-li plavbu, stane se nejmladší ženou, které se to podařilo. O rekord se v nejbližších dnech chtěla pokusit i třináctiletá Holanďanka Laura Dekkerová, které to ale na stížnost sociálního úřadu nepovolil soud v Utrechtu.

S plavbami náctiletých kolem světa se v poslední době roztrhl pytel. V červenci se nejmladším mužem, který ji podnikl sólově, stal 17letý Zac Sunderland z Kalifornie. Jeho rekord vydržel měsíc, koncem srpna ho překonal o pár měsíců mladší Brit Mark Perham.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám