Hlavní obsah

Komando NATO osvobodilo novináře uneseného v Afghánistánu

– Kábul/New York • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Před středečním rozbřeskem osvobodili v Afghánistánu vojáci NATO britského reportéra listu New York Times Stephena Farrella, který byl unesen v sobotu. Osvobozovací akce se účastnilo podle Farrella velké množství vojáků a neobešla se bez střelby. Při akci britských a afghánských jednotek padl jeden britský voják a tři afghánští civilisté, uvedla BBC.

Foto: OMAR SOBHANI, Reuters

Novinář Stephen Farell v nemocnici v Kunduzu na fotografii ze 4. září.

Článek

Farrell byl unesen v sobotu spolu se svým afghánským tlumočníkem Sultánem Munadím, když pracoval v provincii Kunduz, kde nálet NATO na unesené cisternové automobily v pátek zabil přes 120 lidí.

Ve středu ve tři ráno místního času zavolal Farrell do mateřské redakce: "Jsem venku! Jsem volný!“

V dalším telefonátu Farrell uvedl, že se osvobozovací akce se účastnila silná jednotka a akci provázela přestřelka s únosci. Nejprve uslyšel zvuk helikoptér. "Všichni jsme byli v jednom pokoji, když Tálibové začali utíkal, což bylo běžné při útocích,“ řekl Farrell a dodal: "Mysleli jsme si, že nás zabijí, mysleli jsme, že budeme muset vyjít ven!“

Farrell a Munadí vyběhli ven. "Kolem nás létaly kulky, slyšel jsem mluvit Brity a Afghánce," popsal unesený novinář. Spolu s Munadím křičeli: "Jsme novináři!" ale dostali se do smršti kulek. "Rychle jsem padl k zemi,“ dodal Farrell s tím, že ani nevěděl, zda střílí spojenci nebo radikálové. Pak už přišli britští vojáci.

Akce byla utajená a list záměrně nepsal o osudu Farrella, aby se nepřipoutala pozornost Tálibánu a nezačali jej vnímat jako významného zajatce a nezmařila se tak záchranná akce.

Farrella unesli, kdy dělal reportáž na místě útoku NATO

Farrell byl unesen, když jel do Kunduzu zjišťovat informace o útoku NATO na dvě cisterny, které unesl Tálibán. Při Němci nařízeném náletu v pátek brzo ráno zahynulo přes sto lidí včetně mnoha civilistů. [celá zpráva]

Když na místě útoku začali oba hovořit s vesničany a jeden muž mu řekl, že hukot motorů letedel byl slyšet celé tři hodiny, než došlo k útoku, dva kluci naráz vykřikli: "Tálibán přichází!“

Dorazila skupina deseti radikálů s kalašnikovy. Vesničané se rozprchli a řidič obou novinářů zmizel v rýžovišti. Pak Tálibán zadržel oba novináře. Slíbil jim, že je pustí, pokud se řidič vrátí. I když mu Munadí volal, řidič to odmítl a dál utíkal. V Kunduzu se ale obrátil na policii a informoval o únosu.

Farrell už jednou unesen byl, v roce 2004 v Iráku, když pracoval pro britský list The Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám