Hlavní obsah

Vojáci ISAF v Kábulu se opíjejí, generál zakázal alkohol

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americký generál Stanley McChrystal, velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu, zakázal konzumaci alkoholu na velitelství v Kábulu poté, co zjistil, že mnozí vojáci pili nadmíru i ve chvílích, kdy si chtěl obstarat informace o vzdušném útoku NATO.

Článek

List The Times v úterý napsal, že McChrystal se ke svému vzteku v pátek ráno, když se pídil po okolnostech náletu, setkával s tím, že řada důstojníků je po flámu, takže se vůbec nedostavila na své posty. Mnozí dokonce ještě seděli u sklenic a číší.

„Ve čtvrtek večer se vždy pořádně pije, protože pátek bývá volný den. Otevřou se všechny bary, dokonce i v zahradě velitelství. Platí sice pravidlo „dvou plechovek“- můžeš dostat nanejvýš dvě piva-, avšak lidé to přehlížejí a pořádně se opíjejí ,“ citoval list člověka obeznámeného s tím, jak to chodí.

Skupina makedonských strážných musela být poslána letos domů, když vyšlo najevo, že pili v době, kdy měli hlídat zadní vchod do velitelství. Situace dospěla tak daleko, že vojenská policie začala s dechovými zkouškami řidičů i chodců v okolí základny.

V centrále ISAF je nejméně sedm barů, které nabízejí zlevněné pivo a víno. Vojáci s oblibou vyhledávají sportovní bar Tora Bora s plochými obrazovkami a suvenýry z fotbalových zápasů, bar Gravel Pit s kulečníkovým stolem, a německou pivnici.

Zpráva Spolkového sněmu uvádí, že 3 500 příslušníků německého kontingentu spotřebuje ročně takřka 600 tisíc litrů piva a 90 tisíc lahví vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám