Hlavní obsah

Dva Norové byli odsouzeni k smrti v Demokratické republice Kongo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kisangani

Dva občané Norska byli v úterý odsouzeni k smrti v Demokratické republice Kongo za údajnou špionáž, vraždu a pokus o vraždu. Informovala o tom CNN s odvoláním na norské ministerstvo zahraničí. Osmadvacetiletý Tjostolv Moland a o rok mladší Joshua French byli vojenským soudem v Kisangani shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby.

Foto: Thomas Hubert , Reuters

Norové Tjostolv Moland (vlevo) a Joshua French odsouzení k smrti v Demokratické republice Kongo.

Článek

Soud shledal oba muže vinnými ze špionáže ve prospěch Norska a z vraždy řidiče, kterou měli spáchat v květnu. Kromě trestu smrti jim soud zároveň nařídil zaplatit odškodnění ve výši 60 miliónů dolarů, tedy symbolický jeden dolar každému občanu Demokratické republiky Kongo. Odsouzení muži mají pět dní na podání odvolání.

"Už dříve jsem jasně řekl, že ti dva neprováděli žádnou činnost pro Norsko v jakékoliv formě," prohlásil norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe státní televizi NRK po vynensení rozsudku. Podle televize ale není jasné, co muži v zemi vlastně dělali.

"Nyní si důkladně pročteme verdikt, abychom zjistili, co je v něm přesně napsáno," doplnil Störe.

Při vynesení rozsudku zněl potlesk

Norské úřady sledovaly soudní proces pečlivě a po celou dobu se snažily vyvážit respekt k právnímu systému jiné země a pomoc svým občanům v nouzi, řekl ministr v norské televizi.

V dřívějším prohlášení norského ministerstva zahraničí stojí, že úřad si vyžádá okamžité ujištění, že v případě vynesení trestu smrti nebude rozsudek prozatím vykonán.

"Norsko má velmi vyhraněný názor na trest smrti, jsme silně proti němu," řekla CNN mluvčí norského ministrestva zahraničí.

"Norsko má velmi vyhraněný názor na trest smrti, jsme silně proti němu," řekla CNN mluvčí norského ministrestva zahraničí.

Podle videozáznamu ze soudní síně, který odvysílala televize NRK, vypukl při vynesení rozsudku aplaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám