Hlavní obsah

Smrtící nálet NATO nařídil německý velitel bez ohledu na civilisty

Novinky, Alex Švamberk
Kábul/Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje pečlivé vyšetření pátečního náletu na unesené cisternové automobily na severu Afghánistánu, při němž zahynulo možná až 125 lidí včetně civilistů. Německý velitel, který útok nařídil, podle listu The Washington Post zřejmě překročil svou pravomoc. Na záběrech z kamery letounu byli vidět u cisternových vozů lidé, on však neověřil, zda jsou to skutečně vojáci, a nechal provést útok.

Článek

Podle pondělního sdělení organizace pro lidská práva Afghanistan Rights Monitor bylo mezi zabitými 60 až 70 afghánských civilistů. 

Angela Merkelová, pro kterou tragédie před volbami přestavuje značný problém, neboť oslabuje její šance obhájit svůj post, požádala o rychlé vyšetření.

"Německá vláda a já osobně chci vidět, že vyšetřovací tým NATO rychle zjistí, co se stalo a zda byli zabiti civilisté,“ řekla Merkelová.

Německý velitel si přítomnost civilistů neověřil

Kancléřka se pro vyšetření události vyslovila poté, co list The Washington Post napsal, že německý velitel Georg Klein, který nařídil útok na dva unesené cisternové automobily, mohl překročit nařízení NATO pro letecké útoky. Neověřil, zda u cisteren nejsou civilisté na náletu nevyslal na místo náletu hlídku, jak je nařízeno.

Plukovník Klein viděl na zrnitém záběru infrakamery z útočícího letounu F-15E, který kroužil kolem cíle, že se kolem cisteren pohybovalo mnoho černých teček. Nedalo se ale rozpoznat, zda jsou to ozbrojenci nebo civilisté. Při svém rozhodování se spolehl jen tvrzení afghánského informátora, který telefonoval, že kolem cisteren jsou pouze vzbouřenci a že jich je tam asi stovka. Počet odpovídal.

Ve 2:30 ráno místního času Klein nařídil útok. O dvě minuty později byly cíle zasaženy. Oba automobily explodovaly a ohnivá koule sežehla desítky lidí kolem nich. Kamera letadla ukázala houbovitý mrak a jen pár pohybujících se černých teček - přeživších.

Počet obětí je nejasný

Údaje o počtu mrtvých se liší, původní zprávy uváděly asi 90 obětí, o víkendu bylo potvrzeno 54 mrtvých, ale podle listu The Washington Post vyšetřovací tým NATO odhaduje, že při útoku bylo zabito 125 lidí, přičemž nejméně dvacet z nich nebyli vzbouřenci. Ve skutečnosti však mohlo být civilistů více. Podle provinčního guvernéra, na kterého se odvolává agentura DPA, zemřelo při útoku přes 135 lidí, mezi nimiž byla také řada dětí.

Podle afghánské organizace pro lidská práva Afghanistan Rights Monitor (ARM) civilistů bylo 60 až 70. Je to první nezávislý odhad civilních obětí, píše ČTK.

"Předběžné zprávy získané ARM hovoří o 60 až 70 mrtvých civilistech," uvedla organizace, která sídlí v Kábulu. "I kdyby oběti byly stoupenci Tálibánu, fakt, že většina z nich nebyla ozbrojena a nebyla ani zapojena do bojové činnosti, vylučuje ospravedlnění jejich hromadného zabití," dodala ARM. 

Zranění, kteří skončili v nemoci s vážnými popáleninami, svorně uvádějí, že jim Tálibán nabídl, aby si zdarma nabrali palivo z cisterny, kterou se jim nepodařilo vyprostit z bláta. K pomoci při vyprošťování uvízlých cisteren předtím Tálibánci vesničany nutili.

"Přišli ke každému domu a žádali o pomoc,“ sdělil obchodník Miradžuddín, který při útoku ztratil šest svých bratranců. Podle něj žádný z nich nebyl vzbouřenec. Dodal, že Tálibán lidi k pomoci nutil. "Říkali, vezměte své traktory, lidi bili a mířili na ně zbraněmi. Co jsme mohli dělat,“ dodal.

Němci brzdí vyšetřování

Jakmile se objevily první zprávy o podezření, že při útoku zahynuli civilisté, velitelství mezinárodních sil ISAF je okamžitě začalo prověřovat, protože jejich nový velitel, americký generál Stanley McChrystal, trvá na nutnosti zlepšit vztahy s Afghánci, bez čehož nelze válku vyhrát. Za každou cenu se proto chce vyvarovat civilních obětí, které kalí vztahy.

Foto: Reuters

Popáleného přepravují do nemocnice v Kudnuzu.

Velitelství však mělo od Němců o útoku jen šestiřádkovou zprávu. Proto byl vyslán vyšetřovací tým. Když jeho sedm členů dorazilo do Kunduzu, chtělo okamžitě navštívit místo útoku, vzdálené jen šest kilometrů od letiště. Německý velitel, plukovník Georg Klein, jim to však nedoporučil, protože místní obyvatelé jsou vzteklí, mohli by na ně zaútočit a doplnil, že německé jednotky se staly v sobotu ráno terčem atentátu. [celá zpráva]

Podle Kleina by byla i návštěva nemocnice příliš nebezpečná, a tak tým jel na základnu, kde je 1000 německých vojáků, tam dál jednal s Kleinem a jeho podřízenými, aniž by mohl hovořit s přeživšími. Němci přitom opakovaně tvrdili, že žádní civilisté nebyli zasaženi, ačkoliv si to neověřili.

Přestože nařízení generála McChrystala pro podobné případy přikazuje okamžité vyslání hlídky, která by zjistila na místě útoku počet obětí, Němci čekali až na ráno, kdy nechali vyslat bezpilotní průzkumné letadlo. Na místo dorazili jejich vojáci až po poledni, kdy už byla všechna těla pryč. Miradžuddín uvedl, že on s příbuznými našel těla tří bratranců, které hned pohřbili, neboť islám požaduje pohřeb do druhého dne.

Německý ministr útok hájí, vojáci prý čelili okamžité hrozbě

Německý ministr obrany Franz Josef Jung ale v neděli útok nadále hájil. "Letecký útok byl naprostou nutností," řekl deníku Bild a dodal: "Nemohu pochopit, jak někdo může tak rychle kritizovat vojenskou akci bez toho, aby znal situaci nebo informace ze zákulisí.“

Foto: Petr Blahuš, Právo

Velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

"Měli jsme jasnou informaci, že Tálibán unesl obě cisterny jen asi šest kilometrů od naší základny na základě nařízení podniknout útok na naše vojáky v Kunduzu,“ řekl Jung. "Kdyby uspěli, tak by to mělo pro naše vojáky hrůzostrašné následky. Proto velitel učinil - podle mého názoru - správné rozhodnutí.“ Zopakoval současně, že podle informací, které má, byli zabiti jen vzbouřenci, i když už v sobotu americký generál McChrystal potvrdil zprávy o civilních obětech.

Klein, žádal o leteckou podporu opakovaně, nejprve nechal po cisternách pátrat bombardér B-1B. Když je našel a kolem byly zjištěny raketové granátomety, žádal o další bojová letadla s tím, že cisterny představují okamžité ohrožení pro německý provinční rekonstrukční tým. Přivolané bombardéry F-15E poskytly záběry z infračervených kamer, kde byli vidět lidé.

Kritika EU

Útok NATO kritizovali ministři zahraničí EU s tím, že by mohl podminovat úsilí Západu v Afghánistánu. Může taky ohrozit další účast Němců, kteří mají v Afghánistánu třetí největší kontingent po Američanech a Britech, v němž je 4200 vojáků. Jeho vyslání musí potvrdit každý rok parlament a je otázkou, zda Angela Merkelová uspěje ve volbách. Většina Němců je proti misi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám