Hlavní obsah

Nové protesty v ujgurském regionu v Číně si vyžádaly pět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urumči
Aktualizováno

V Urumči, hlavním městě čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, v pátek druhým dnem demonstrovaly tisíce etnických Číňanů. Požadovali lepší bezpečnostní opatření po vlně útoků injekčními stříkačkami, jimiž bylo od srpna pobodáno několik set lidí. Úřady uvedly, že si nepokoje tento týden vyžádaly pět mrtvých.

Foto: Reuters

Čínští milicionáři střeží vchod do nemocnice, kde byl ošetřen Ujgur zbitý Chany.

Článek

Protesty etnických Číňanů - Chanů - v ulicích Urumči pokračovaly druhým dnem. Demonstranti tvrdí, že úřady nepostupují dostatečně rychle k potrestání Ujgurů, kteří iniciovali krvavé nepokoje, jež v oblasti vypukly začátkem června a které si vyžádaly 197 obětí na životech.

Chanové si také stěžují, že právě oni jsou terčem záhadných útoků injekčními stříkačkami, z 476 napadených bylo 433 Chanů. U 89 napadených byly jasné stopy po útoku, nikdo ale nebyl nakažen nebo otráven. Zůstává nejasné, co látka ve stříkačce obsahuje - pokud vůbec něco.

Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína policie použila k rozehnání demonstrací slzný plyn. Úřady také zakázaly veškeré další hromadné protesty i nošení zbraní včetně nožů.

Jednou z obětí, která přibyla v tomto týdnu, byla 21letá Liou Jen, která byla napadena v nemocnici, kde pracuje. „Byl hodně vysoký, byl to určitě Ujgur. Než jsem si ho ale stačila prohlédnout, utekl,“ řekla agentuře AFP. Byla bledá a ukazovala vpich na levé ruce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám