Hlavní obsah

Tragická chyba NATO: nálet zabil 90 afghánských civilistů

Novinky, Alex Švamberk
Kábul
Aktualizováno

Mohutný výbuch na severu Afghánistánu si v pátek vyžádal devadesát obětí. Dalších patnáct osob bylo zraněno. Letadla NATO zaútočila na Tálibánem unesený cisternový automobil, z něhož lidé čerpali palivo. Tvrdí to svědkové i místní policie. Síly ISAF nálet potvrdily, s tím, že ho nařídil místní velitel mezinárodních sil, když spatřil cisternu.

Foto: Reuters

Taxík přepravuje popálené do nemocnice v Kudnuzu.

Článek

Přesný počet obětí tragédie zatím není znám, Al-Džazíra uvádí, že zahynulo 60 osob, jiné zdroje včetně mluvčího Tálibánu a guvernéra provincie uvádějí až devadesát obětí.

Kameraman Al-Džazíry tvrdí, že viděl nejméně padesát lidí v místní nemocnici, z nichž někteří utrpěli strašné popáleniny. Lékař v nemocnici sdělil, že bylo přivezeno 13 lidí s popáleninami. Do nemocniční márnice nebyli převezeni žádní mrtví, protože jsou jejich těla příliš ohořelá, dodal.

"Je velmi těžké sbírat mrtvá těla nebo ostatky po výbuchu, protože palivo, které lidé čerpali, bylo vysoce hořlavé," řekl lékař Muhammad Humajún Chamúš.

Tiskový mluvčí amerických sil a vojáků NATO v Afghánistánu Jon Stock potvrdil, že NATO uskutečnilo nálet v oblasti, odkud je výbuch hlášen: "Mohu potvrdit, že v noci na dnešek nebo dnes časně ráno byl proveden letecký úder."

Mluvčí sil ISAF dodal pro BBC, že síly ISAF spatřily unesené cisterny na břehu řeky Kunduz a místní velitel nařídil letecký útok, při němž byly obě cisterny zničeny. Podle něj byl zabit i velký počet vzbouřenců.

Foto: Reuters

Popáleného přepravují do nemocnice v Kudnuzu.

Kábulský reportér Al-Džazíry James Bays k případu sdělil, že radikálové z hnutí Tálibán unesli u vesnice Aliabád dvě cisternová auta, která přepravovala palivo z Tádžikistánu. Tálibové nechali obyvatele vesnice, aby si z nich načerpali palivo. "Tálibové řekli vesničanům 'poslužte si'. Shromáždilo se velké množství lidí a krátce poté zaútočila letadla NATO." 

Jeho slova potvrzuje i šéf policie v provincii Kunduz Basharjár Parwání, který agentuře AFP sdělil, že se Tálibán snažil ujet s cisternovým autem, které unesl: "Cisterna s palivem sjela do řeky. S Tálibánem tam bylo taky hodně místních civilistů. Tálibán byl bombardován."

Jeden ze svědků, 32letý Mohammed Daúd situaci popsal podrobněji. Podle něj se pokoušeli Tálibové dostat cisterny přes řeku: "Povedlo se jim jeden dostat na druhou stranu. Druhý uvázl v blátě, tak řekli vesničanům, ať si naftu naberou. Vesničané spěchali k cisterně se všemi dostupnými nádobami, které měli, včetně věder na vodu a džberů na olej. Na cisterně bylo deset až patnáct Tálibů. Byli tam v době bombardování. Každý kolem cisterny zahynul."

Guvernér nálet obhajuje

Guvernér Muhammad Umar tvrdí, že útok letadel na cisterny s kerosenem byl úspěšný, protože při něm zahynulo mnoho bojovníků Tálibánu a jejich velitel. Tvrdí, že většinu obětí tvoří radikálové. Potvrdil 90 mrtvých, kteří uhořeli zaživa při ohromném výbuchu, k němuž došlo, když si vesničané čerpali palivo z unesených nákladních cisternových automobilů.

Muhammad Sarvár, kmenový starší vesnice Angorbágh, řekl, že bojovníci Tálibánu cisterny unesli a nabízeli palivo davu lidí, když na něj dopadly bomby. "Viníme z toho Tálibán i vládu," řekl Sarvár podle ČTK.  

Foto: Reuters

Taxík přepravuje popálené do nemocnice v Kudnuzu.

Reportér Al-Džazíry Bays ještě útok okomentoval "Afghánská vláda a zpravodajské zdroje tvrdí, že bylo zabito velké množství lidí. Jestliže se tyto zprávy potvrdí, bude to poslední rána americkému vojenskému veliteli v Afghánistánu generálovi McChrystalovi, který vyzýval, aby se americké síly vyhnuly civilním obětem, kde to jen bude možné."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám