Hlavní obsah

Ujguři pobodali stříkačkami přes čtyři sta Číňanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Podle čínské televizní stanice bylo v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny od 20. srpna pobodáno 476 lidí injekčními stříkačkami. Útoky mají zřejmě etnický základ, protože 433 pobodaných jsou etničtí Číňané zvaní Chanové. Policie už zadržela 15 podezřelých a čtyři jsou stíháni.

Foto: Reuters

Čínští milicionáři střeží vchod do nemocnice, kde byl ošetřen Ujgur zbitý Chany.

Článek

Podle lékaře z regionální metropole Urumči by pobodaných mohlo být až tisíc, ale tento údaj zatím není možné potvrdit. Tisková agentura Nová Čína uvedla, že při útocích nebyl nikdo případným obsahem injekčních stříkaček nakažen či otráven.

Chanové z útoků stříkačkami viní Ujgury, protože pobodáno bylo jen 12 Ujgurů.

Chanové ve čtvrtek opět vyšli do ulic Urumči na protest proti útokům. Žádaly úřady o tvrdý zásah. "Místní vláda nedělá dost, aby tu chránila Chany. Obávám se o svou rodinu a příbuzné,“ řekl jeden z etnických Číňanů BBC.

Policie a milice zablokovaly přístup do centra města a střeží i nemocnici, kde leží zranění Ujguři.

Sin-ťiang, kde žijí příslušníci ujgurské menšiny po boku etnických Číňanů (Chanů), se stal začátkem června dějištěm nejhorších etnicky motivovaných nepokojů za poslední desetiletí.

Nejprve vyšli do ulic Ujgurové, kteří protestovali, že dělníci v továrně na jihu Číny zabili dva Ujgury. Pokojná demonstrace požadující vyšetření případu se zvrhla a skončila zapalováním aut a rabováním obchodů i útoky na Chany. Ti se o dva dny později rozhodli Ujgurům pomstít. Střety si tehdy vyžádaly 197 obětí, asi 1700 lidí bylo zranilo. Z násilí bylo obviněno 80 zadržených, termín soudního jednání ale zatím nebyl stanoven. [celá zpráva]

V provincii Sin-ťiang žije nyní asi 40 procent Chanů a 45 procent Ujgurů. Peking se snaží posílit množství etnických Číňanů v oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám