Hlavní obsah

Trosky rakety znovu ohrožují stanici ISS

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASA ostražitě sleduje zbytky rakety Ariane, které by se během pátku mohly dostat do dráhy Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). V současnosti třináctičlenná posádka rozšířená díky nedávnému příletu raketoplánu Discovery bude muset podniknout úhybné manévry. Zatím se předpokládá, že nebezpečný kosmický odpad proletí kolem stanice v pátek kolem šestnácté hodiny SEČ.

Článek

Opatrnost je namístě. Podle prvních výpočtů měly trosky minout ISS ve vzdálenosti 10 kilometrů. Upřesněné výpočty však ukázaly, že to budou tři kilometry. NASA nechce podle šéfa pozemní kontroly letu John McCullough riskovat a proto je možné, že ISS bude muset upravit svou oběžnou dráhu.

Potencionálně nebezpečný vesmírný odpad tvoří části odděleného stupně evropské rakety Ariane 5, která byla vypuštěna před třemi lety v srpnu 2006, aby umístila na orbit dva komunikační satelity. Jde o poměrně velký kus o ploše 19 metrů čtverečních, který se pohybuje po extrémně ekliptické dráze, která je ve svém maximu 32 000 kilometrů nad zemským povrchem.

Rozhodnutí, zda se stanice posune, se má přijmout během čtvrtka, nicméně na plánované vycházce dvou astronautů do otevřeného prostoru se nic nemění. Úhybný manévr by byl tak proveden až po tomto naplánovaném kroku.

Hrozba vesmírného smetí vyvolává stále větší obavy již od 10. února letošního roku, kdy se srazil americký komunikační satelit s nefunkční ruskou družicí. Jen tato srážka, která vytvořila nový oblak trosek, zvýšila riziko možné srážky stanice ISS, či k ní přilétajících raketoplánů o šest procent na 1:318.

ISS také už byla během roku donucena k úhybným manévrům.

Astronauti na ISS v úterý uskutečnili první ze tří plánovaných výstupů do vesmíru, během nějž odstranili starou nádrž na amoniak. Během čtvrtka mají připevnit nový zásobník, který je součástí chladícího systému stanice. Raketoplán Discovery zůstane u ISS do příštího úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám