Hlavní obsah

Čína představí novou jadernou raketu

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Peking při vojenské přehlídce k 60. výročí vyhlášení ČLR představí 1. října svou novou mezikontinentální jadernou raketu. Uvedla to ve středu státní média citující nejmenovaného vojenského experta a „další zdroje“.

Článek

Po hlavním bulváru před bývalým císařským palácem v Pekingu má defilovat i řada moderních zbraní vzdušných a námořních sil Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA).

Debutovat bude celkem pět nových typů raket, uvedl zdroj označovaný za experta úzce seznámeného s přípravami. Budou to i konvenční rakety s plochou dráhou letu a střely středního a krátkého doletu.

„Jde o zbraně čínské projekce a výroby, o nichž se předtím nereferovalo,“ dodal zdroj s tím, že patří ke druhé generaci zbraní, která se již dostalo k jednotkám a může být použita.

O jaké modely či typová čísla raket jde, však s odvoláním na zachování státního tajemství odmítl sdělit. „Třetí generace je stále ve vývoji a je nepravděpodobné, že bude už nyní představena,“ podotkl.

Protiváha zbraní USA a Ruska

Podle agentury AFP ke zbraním, které Čína podle všeho vyvíjí, patří rakety Dongfeng 41, mezikontinentální střely na pevné palivo s odhadovaným doletem až 12 tisíc kilometrů.

Jestliže USA a Rusko mají již rakety páté generace a pracují na šesté, čínské rakety druhé generace se podle experta mohou vyrovnat jejich třetí a čtvrté generaci, přičemž zbraně třetí generace, na nichž Čína pracuje, jsou srovnatelné s jejich pátou a šestou řadou.

Citovaný expert odkazuje i na letošní Bílou knihu o čínské armádě, podle níž jedním z hlavních úkolů Druhého dělostřeleckého sboru (strategického raketového útvaru) je reagovat na případný jaderný útok. „Kniha upozorňuje, že tento útvar může odolat jadernému útoku, než na něj odpoví protiútokem. Jakákoli země, která by se pokusila napadnout Čínu jadernými zbraněmi, musí počítat s odvetou, i kdyby měla protiraketový systém.“

Čína uspořádala vojenskou přehlídku naposled v roce 1999. Domácí i zahraniční experti přitom ostře sledují, s jakými novinkami armáda přijde.

Srpnová zpráva amerického mozkového trustu Rand Corporation například upozornila, že Čína zvyšuje jak počet, tak kvalitu svých balistických raket krátkého doletu, což by mohlo omezit schopnost USA chránit ostrovní Tchaj-wan před případným útokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám