Hlavní obsah

Válku v Afghánistánu odmítá většina Američanů, jsou si jisti prohrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Singapur
Aktualizováno

Počet odpůrců války v Afghánistánu stoupl na 57 procent. Vyplynulo to z průzkumu televizní stanice CNN z konce srpna, jehož výsledky byly zveřejněny v noci na středu. Podíl oponentů války se proti předchozímu měsíci zvýšil o tři procentní body. Válku podporuje jen 42 procent Američanů.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Veřejné mínění se staví stále silněji proti válce v Afghánistánu, kterou americký prezindent Barack Obama označil za svou prioritu v boji proti terorismu a která podle velících generálů neskončí rychle.

Stávající strategie nepřináší úspěchy, fundamentalisté z Tálibánu posilují, protože afghánská infrastruktura je v troskách a vláda v mnoha provinciích nemá žádnou moc, takže ji zastupuje Tálibán. [celá zpráva]

Pokud se má uspět, je podle velitele mezinárodních sil Stanleye McChrystala nutné změnit strategii, nesoustředit se jen na likvidaci tálibů, ale více pomáhat samotným Afgháncům a zapojit do bojů i afghánskou armádu, jejíž vycvičení však potrvá tři roky. [celá zpráva]

Průzkum byl proveden na samém konci srpna, který byl pro americké jednotky v Afghánistánu z hlediska ztrát na životech nejhorší od zahájení bojů na přelomu let 2001 a 2002. O život přišlo 51 amerických vojáků.

V průzkumu řeklo 62 procent z dotázaných 1010 Američanů, že USA válku nevyhrávají. Počet těch, kdo se domnívají, že válku vyhrát nelze, stoupl proti podobnému průzkumu v únoru letošního roku ze 35 na 40 procent.

V Afghánistánu je nasazeno přes 100 000 zahraničních vojáků, především Američanů, jichž je tam 63 000. Českých vojáků tam působí čtyři stovky.

V Afghánistátu klesla produkce opia

Pěstování máku pro výrobu opia kleslo v Afghánistánu letos o 22 procent a samotná produkce opia o deset procent. V provincii Hílmand, která je hlavním producentem opia a baštou radikálů, se letos mák pěstuje na 69 833 hektarech, zatímco loni jim bylo oseto 103 590.

Podle OSN se na tom podepsala mimo jiné klesající cena drogy, jež nutí farmáře přejít na jinou rostlinu. Do ilegálního obchodu s narkotiky je ve srovnání s loňským rokem zapojeno o 800 000 Afghánců méně, uvádí se ve výroční zprávě. Ve dvaceti afghánských provinciích se mák už nepěstuje vůbec, vedou tudy však pašerácké stezky.  

Afghánistán produkuje 90 procent opia na světě. V roce 2007 jeho produkce byla rekordní, činila 8200 tun, od té doby však pěstování máku pokleslo.Letos se čeká 6900 tun. Za vlády Tálibánu v roce 2001 to bylo 185 tun.

Z ilegálního obchodu s drogami se financují povstalci. Provází ho taký zločinnost a korupce, do níž jsou zapleteni i nejvyšší představitelé země.

Reklama

Výběr článků

Načítám