Hlavní obsah

Afghánské volby byly falšovány v gigantickém rozsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Srpnové prezidentské volby v Afghánistánu byly systematicky falšovány ze strany všech kandidátů. Množství vážných obvinění z manipulace s lístky je tak vysoké, že zřejmě došlo k ovlivnění výsledků, což podkopává legitimitu jakékoli příští vlády, uvádí list The Times.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánské ženy před volební místností na kábulské policejní stanici

Článek

Jeden z mezinárodních pozorovatelů, dohlížejících na regulérnost voleb, uvedl: „Systematické a široce rozšířené volební podvody skutečně volají po otázce legitimnosti voleb. Měly velké měřítko a docházelo k nim po celé zemi.“

Zfalšovány byly desetitisíce volebních lístků

Zatím bylo podáno na 2500 stížností na regulérnost voleb, z nichž je 691 velmi vážných. Zahrnují i upravování volebních lístků ve velkém rozsahu. Jde mimo jiné o případ z volební místnosti v Puličarki, kde sice nebyl vidět během první hodiny žádný volič, přesto bylo odevzdáno 5530 hlasovacích lístků.

Zatím bylo podáno na 2500 stížností na regulérnost voleb, z nichž je 691 velmi vážných. Zahrnují i upravování volebních lístků ve velkém rozsahu. Jde mimo jiné o případ z volební místnosti v Puličarki, kde sice nebyl vidět během první hodiny žádný volič, přesto bylo odevzdáno 5530 hlasovacích lístků.

V provincii Hílmand se v den voleb 20. srpna uvádělo, že bylo odevzdáno 50 000 lístků, ale 23. srpna už se uvádělo, že hlasovalo 110 000 osob. V Garmsiru byla hlášena nulová účast, ale pak se uvedlo, že volilo 20 000 lidí. V této oblasti má přitom silné pozice Tálibán, který vyzýval lidi, aby volit nešli a mnohdy jim v tom bránil násilím. Bylo ale zaznamenáno, že jednomu voliči tálibové uřezali nos a částečně uši. [celá zpráva]

Další stížnost uvádí, ve volebních střediscích v Hadži Džanát Pulu, bylo odevzdáno 70 000 neplatných hlasů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánci čekají před volební místností.

Při falšování byly často použity hlasovací lístky žen, které volit nešly. V provincii Paktika bylo zaznamenáno několik skupin po padesáti mužích, kteří odevzdali volební lístky žen. V jednom případě byl viděn muž, který odevzdal několik set hlasovacích lístků žen v hlasovací místnosti pro ženy.

Foto: Reuters

Hámid Karzáí volí.

K volbám se registrovalo 17 miliónů voličů, i když se počat Afghánců, kteří mohou volit odhaduje na 12 až 15 miliónů.

Jak dál s podporou Karzáího

Hned druhý den oznámil své vítězství stávající prezident Hámid Karzáí, i když bylo sečteno jen malé procento hlasů.[celá zpráva]

Když za ním 21. srpna přišel zvláštní americký velvyslanec Richard Holbrooke pro oblast Afghánistánu a Pákistánu kvůli podezření z falšování, a vyzval ho k vypsání druhého kola, byl údajně s křikem vyhozen. [celá zpráva]

Podle průběžných výsledků to vypadá, že Karzáí dostal 46 procent hlasů a jeho největší rival bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh 33 procent hlasů.

Obavy, že volby podkopají důvěru ve zkorumpovanou kábulskou vládu, se objevily v době, kdy vrchní velitel amerických sil generál Stanley McChrystal uvedl, že pro dosažení úspěchu v Afghánistánu je potřeba změnit strategii a získat si důvěru obyvatel, kteří mají pocit, že se nemají za současného režimu lépe, než za vlády Tálibánu.[celá zpráva]

Foto: Petr Blahuš, Právo

Velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Podle Davida Kilcullena, který se podílel na stávající strategii NATO proti vzbouřencům, je problémem, že afghánská vláda selhala v poskytování základních služeb lidu a umožnila mimo jiné Tálibánu, aby v řadě oblastí ustanovil své vlastní soudy, nemocnice a bezpečnostní síly.

“Vláda prohrála se vzbouřenci, ne protože by byla poražena v boji, ale protože nevládla,” řekl listu To může souviset právě s ohromnou korupcí, kdy se prostředky ze zahraničí nedostávaly k potřebným.

Podle listu The Times se nyní musí Západ rozhodnout, zda podpoří znovu Karzáího, či ho donutí k uspořádání druhého kola voleb. Druhé kolo by přitom znamenalo, že chaos v zemi se může dále prohloubit. Karzáí proto nechce pokračování voleb připustit a trvá na svém vítězství.

Reklama

Výběr článků

Načítám