Hlavní obsah

Astronomové našli nejchladnější, nejsušší a nejklidnější místo na Zemi

Novinky, pst

Při hledání nejlepšího místa pro vybudování nové observatoře pro sledování vesmíru, učinili mimoděk pozemský objev a našli nejchladnější, nejsušší a nejklidnější místo na planetě. Dosud na něm nestanula noha člověka a nebe je tu třikrát čistší než kdekoli jinde.

Foto: Kamila Slavíková, Yahoo.com, Novinky

Článek

Společný australsko-americký tým pro své hledání využil podle serveru ScienceNews údaje ze satelitů, pozemních stanic a také si vzal na pomoc klimatické programy, které nakrmil údaji o jevech, které ovlivňují práci astronomů - oblačnost, teploty vzduchu, čistá obloha bez smogu a světelného znečištění, vlhkost, síla a dynamika vzdušného proudění.

A nakonec to místo našli. Nese označení Hřeben A. Leží ve výšce 4053 metrů na Antarktické plošině. Je to nejen hodně odlehlá oblast, ale také suchá a studená. Průměrné teploty se tu v zimě pohybují kolem minus 70 stupňů Celsia a obsah vody ve vzduchu je naprosto minimální.

"Je tam naprostý klid, žádný vítr, vůbec nic," rozplývá se vedoucí týmu Will Saunders. "Obrázky, které bychom pořídili na Hřebeni A, by byly přinejmenším třikrát ostřejší, než snímky pořízené na stávajících observatořích."

Zamýšlená observatoř by nebyla v oblasti, která je součástí australského území v Antarktidě, jediná. Přibližně 144 kilometrů odsud je mezinárodní automatická stanice a Čína plánuje v oblasti vybudovat vlastní základnu Kunlun.

Zájem astronomů o Antarktidu vzrostl po roce 2004, kdy se ukázalo, že odtud pořízené snímky vesmírných dálav jsou stejně ostré, jako ty, které přicházejí z Hubbleova vesmírného teleskopu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám