Hlavní obsah

Strategie v Afghánistánu selhává, tvrdí velící generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejvyšší velitel koaličních sil v Afghánistánu, americký generál Stanley McChrystal, ve své zprávě o situaci v Afghánistánu uvádí, že současná strategie selhává, oznámila v pondělí BBC. Zpráva, která ještě nebyla zveřejněna, ale neuvádí žádná doporučení na zvýšení počtu vojáků. Generál současně uvedl, že s novou strategií lze v Afghánistánu uspět.

Článek

Podle zprávy má být hlavním cílem amerických vojáků ochrana afghánského lidu před útoky Tálibánu. Podle BBC je situace v zemi komplikovaná, protože Afghánci ztratili víru, že jim koaliční síly přinesou lepší budoucnost. Válka s Tálibánem jim život nezlepšila.

McChrystal také uvedl, že by pomohlo, kdyby se do bojů s Tálibánem více zapojila afghánská armáda. Současně však zmínil, že větší zodpovědnost nebude moci převzít dříve než za tři roky. U policie to podle něj potrvá ještě déle.

Varoval, že do té doby budou jednotlivé vesnice Tálibánem nejen přepadány, ale také dlouhodobě drženy.

McChrystal ale tvrdí, že řešení neleží jen ve vojenské oblasti. Kdyby podle něj mohli bojovníci Tálibánu najít práci, zmizelo by šedesát procent problémů.

Zpráva se nezmiňuje nijak o potřebě zvýšit počet vojáků v Afghánistánu, této problematice se má věnovat jiná zpráva, která bude zveřejněna později. Podle BBC ale vše nasvědčuje, že přinese doporučení posílit kontingent, byť ubývá Američanů, kteří podporují válku v Afghánistánu.

McChrystal už dříve uvedl, že plánuje změnu strategie, kdy už nepůjde o to zabít co nejvíc vzbouřenců, ale dosáhnout toho, aby si Afghánci dokázali s radikály poradit sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám