Hlavní obsah

Odhady přisuzují vítězství v japonských volbách levici

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Opoziční Demokratická strana Japonska pravděpodobně drtivě zvítězila v nedělních předčasných volbách. Podle odhadů po uzavření volebních místností získala asi 300 z 480 křesel v dolní komoře japonského parlamentu, uvedly světové agentury. Odhady vycházejí z průzkumu mezi voliči veřejnoprávní televize NHK. Podle soukromé TV Asahi získá strana 315 mandátů.

Článek

Demokraté měli dosud v dolní komoře jen 112 křesel.

Nedělní parlamentní volby v Japonsku zřejmě ukončí téměř 54letou vládu konzervativní strany a v době ekonomického úpadku dají šanci zatím neosvědčenému programu levicové opozice.

Liberálnědemokratická strana premiéra Taróa Asa ztrácí v krizi důvěru voličů, že se dokáže vypořádat s problémy, jimiž druhá nejmocnější ekonomika světa prochází, jako rekordní nezaměstnanost, rostoucí státní dluh a rychle stárnoucí obyvatelstvo.

Podle agentury AP je tak pravděpodobné, že nový kabinet bude formovat šéf nejsilnější opoziční Demokratické strany Japonska Jukio Hatojama.

"Vládní strana klamala lidi po celé uplynulé čtyři roky, hospodářství přivedla na okraj propasti, vytvořila veřejný dluh ve výši šesti biliónů jenů (zhruba 1,1 biliónu korun), plýtvala penězi, zruinovala naši síť sociálního zabezpečení a prohloubila rozdíl mezi bohatými a chudými,“ uvedla Demokratická strana ve svém prohlášení před zahájením voleb. 

Hatojama: nižší daně, vyšší platy

Úřady informovaly o vysoké voličské účasti i navzdory blížícímu se tajfunu. "Nevíme, jestli demokraté opravdu přinesou změnu, ale můžeme jim dát šanci,“ řekl po odevzdání svého hlasu v přeplněné volební místnosti 59letý vládní zaměstnanec.

Demokraté si získali své voliče přísliby bezplatných dálnic a vyššího vzdělání, podpory zemědělství, měsíčních rekvalifikací pro nezaměstnané, navýšení platového minima a snížení daní.

Hatojama také prosazuje vizi nezávislejšího Japonska na Spojených státech, jeho klíčového obchodního partnera a armádního spojence. Zahraniční politika by se však podle něj příliš měnit neměla.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Současný japonský premiér Taró Aso

Aso během kampaně zase zdůrazňoval, že jeho strana vyvedla Japonsko z poválečného marasmu mezi ekonomické špičky světa a že je toho schopná i nyní. Avšak současná situace je dávána za vinu právě liberálům. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám