Hlavní obsah

Guvernér provincie Lógar: S Tálibánem bychom měli jednat

Právo, ads

Guvernér provincie Lógar Atiqoalah Ludin poskytl zvláštnímu zpravodaji Práva v Afghánistánu rozhovor, ve kterém zhodnotil průběh nedávných voleb v provincii, jednání s Tálibánem i spolupráci s českými vojáky.

Článek

Pane guvernére, jak proběhly v provincii Lógar volby?

Proces voleb v Afghánistánu a zvláště u nás v Lógaru považuji za velmi úspěšný. Měli jsme informace, že se tálibové pokusí všemi prostředky a způsoby volby u nás překazit. Vezměte si, že měli po skončení tuhé zimy čtyři, možná pět měsíců na to, aby kvůli volbám prošli tréninkem ve výcvikových centrech v zahraničí, a stejně se jim nepodařilo volby zmařit.

Vyhrožovali, rozdávali letáky, došlo i k útokům, ale jejich síla už klesá. Zatímco dříve útočili ve skupinách 50–100 lidí a velmi často, dnes operují v mnohem menších skupinkách a mnohem méně. Prostě se snaží vyvolat strach.

Osobně ale doufám, že druhé kolo voleb nebude nutné, už kvůli nákladům, které se za první kolo vyšplhaly na milióny dolarů. Jinak se ale voleb tady v provincii zúčastnil největší počet lidí v celém Afghánistánu. Z celkového počtu asi 24 tisíc voličů jich odvolilo 18 tisíc, to je asi nejlepší výsledek v celé zemi.

Jak vidíte teď efektivitu dalšího jednání s Tálibánem?

Navrhoval jsem už asi před pěti lety, abychom začali s táliby jednat. Ne všichni tálibové jsou špatní, jsou mezi nimi i dobří lidé. Kdyby mě tehdy Karzáí (současný afghánský prezident) poslechl, byli bychom dnes už někde jinde, než jsme teď. Ale je dobré, že s nimi už vláda začala jednat.

A jaká je situace kolem rozhovorů vlády s povstalci tady v provincii?

Co se týče situace tady v Lógaru, máme určité úspěchy, řekl bych tak 50 procent. Hned po nástupu do úřadu jsem vyzval táliby přes své lidi, aby se k nám připojili do obnovy naší společné země.

Dnes je situace taková, že s námi jde asi polovina tálibů. Někoho jsme si koupili, dalším jsme nabídli místa ve vládě. Zbylá polovina tálibů je ale napojená na al-Kajdu a Pákistán a ta mi teď posílá různé výhrůžné dopisy, volají mi do úřadu, že mne zabijí apod. Už také došlo k útoku na sídlo guvernéra. Jsem ale za to vyhrožování smrtí rád, protože to znamená, že jsem dobrý guvernér.

Jak vidíte spolupráci s českými vojáky a civilními experty českého PRT?

Já jsem také bývalý voják, dělostřelec, velel jsem divizi, takže si rozumíme. Máte u nás dobré jméno už od dob Československa. S vašimi vojáky vycházíme profesionálně, spolupráce s nimi je dobrá.

Doufám, že s Čechy budeme moci spolupracovat i nadále a že nám budete i v budoucnu pomáhat. Mám tady velké plány na rekonstrukci hospodářství provincie. Chtěli bychom se zaměřit zejména na opravy silnic, mostů a obnovu zemědělství, hlavně včelařství. Věřím, že až odtud budete jednou odcházet, budou si zdejší lidé říkat, že Češi jsou dobří lidé.

Anketa

Měli by spojenci a afghánské úřady začít jednat s Tálibánem?
Ano
29,4 %
Ne
65,8 %
Ano, ale jen o bezpečnostních otázkách
4,8 %
Celkem hlasovalo 3099 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám