Hlavní obsah

U Komor nalezli černou skříňku z havarovaného airbusu

Novinky, ČTK, aš, New York Times
Moroni

Specialisté vyzvedli v pátek z moře černou skříňku z jemenského Airbusu A310, který se 30. června zřítil u Komorských ostrovů. Oznámil to v pátek šéf komorského vyšetřovacího týmu Alí Abdú Muhammad. Při havárii stroje zahynulo 152 lidí, zachránila se jen třináctiletá Bahia Bakariová.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Jemenští a francouzští potápěči pátrají po troskách jemenského airbusu, který se zřítil poblíž komorských ostrovů.

Článek

"Záznamník letových parametrů (FDR, Flight Data Recorder) jemenského Airbusu A310-300 byl nalezen a vyzvednut na palubu lodi EDT ARES,“ řekl agentuře Reuters Alí Abdú Muhammad.

Po černých skříňkách z airbusu poslední týden pátrala v hlubinách Indického oceánu francouzská loď. Data by mohla objasnit příčinu pádu stroje, která je stále neznámá.

Druhá černá skříňka, která v kokpitu letounu nahrává rozhovory, zůstává nevyzvednuta, její signál zachytil pátrací tým několik dní po nehodě. [celá zpráva] Bylo by prý velmi nákladné v hloubce 1200 metrů přesně určit polohu skříňky a pak ji vyzvednout, napsala agentura DPA.  

Vyšetřovatelé také uvedli, že 23. srpna se podařilo najít dalších šest těl z airbusu a kusy vraku. Už dříve bylo nalezeno 13 těl u ostrova Mafia u tanzanského pobřeží. [celá zpráva]

Airbus letěl z jemenské metropole Saná do Moroni na Komorských ostrovech. Zřítil se krátce před přistáním.

Let navazoval na spoj mezi Paříží a Saná a v letadle bylo hodně komorských občanů žijících ve Francii a Francouzů komorského původu.

Let navazoval na spoj mezi Paříží a Saná a v letadle bylo hodně komorských občanů žijících ve Francii a Francouzů komorského původu.

Spekulovalo se, že společnost stroj neměla v dobrém technickém stavu a neprováděla na něm údržbu. Yemenia Air se musela zpovídat před komisí EU pro bezpečnost. Závady zjištěné v roce 2007 zřejmě nebyly opraveny v autorizované dílně, stroj po zjištění závad už nikdy neletěl do Francie, kde je hlavní sídlo společnosti Airbus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám