Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea se domluvily na spojení rodin rozdělených válkou

Soul/Pchjongjang

Severní a Jižní Korea v pátek oznámily, že opět umožní návštěvy členů rodin rozdělených válkou z let 1950 až 1953. Program byl zahájen v roce 2000, ale KLDR od něj před dvěma lety odstoupila.

Článek

Válka rozdělila několik set rodin. Program, spuštěný opět od konce září, umožní aby se příbuzní na několik dní mohli setkat.

Oznámení naznačuje pokles vzájemného napětí, které letos výrazně vzrostlo kvůli severokorejskému jadernému testu, několika testům raket a pokusu vypustit družici. 

Jaderná krize s KLDR trvá od roku 2002
Krize se severokorejským jaderným programem naplno propukla v roce 2002, kdy se ukázalo, že KLDR porušila dohodu z roku 1994 a tajně produkovala plutonium pro jaderné zbraně, i když se výměnou za mezinárodní pomoc zavázala neprovozovat grafitové reaktory.
Šestistranné rozhovory o programu za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA byly zahájeny v roce 2003 s cílem přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného programu výměnou za energetickou a potravinovou pomoc. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
V říjnu 2006 KLDR oznámila, že provedla podzemní jaderných výbuch. O úspěšnosti testu ale USA pochybují.
Pchjongjang v roce 2007 přistoupil na to, že odstaví reaktor v Jongbjonu a zpřístupní informace o všech svých jaderných zařízeních. Výměnou za to měla Severní Korea získat energetickou pomoc v podobě miliónu tun topného oleje a výmaz z amerického seznamu zemí podporujících terorismus.  V roce 2008 začala dohoda po dlouhých tahanicích platit, KLDR zlikvidovala chladící věž v Jongbjonu.
V lednu 2009 KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.V dubnu vypustila raketu dlouhého doletu a květnu provedla druhý jaderný test.

Reklama

Výběr článků

Načítám