Hlavní obsah

Rusko rozmístilo antirakety u hranic se Severní Koreou

Novinky, RIA Novosti, Guardian
Ulánbátar

Rusko rozmístilo u své kratičké hranice s KLDR protiraketový systém. Má zabránit tomu, aby severokorejské rakety vypálené při testech, dopadly na území Ruska. Uvedl to ve středu náčelník štábu generál Nikolaj Makarov při cestě prezidenta Dmitrije Medvěděva po Mongolsku.

Článek

„Provedli jsem taková opatření, která zajišťují naši bezpečnost před neúspěšnými testy severokorejských raket a vyloučili případný pád úlomků těchto raket na ruské území,“ řekl Makarov a dodal: „obáváme se podmínek, za nichž se provádějí zkoušky v Severní Koreji a to včetně zkoušek jaderných zařízení,.“

Společná hranice je sice jen kratičká, ale 150 kilometrů od ní leží Vladivostok. V roce 2006 jedna z korejských raket, která se vymkla kontrole, dopadla do ruských vod u přístavu Nachodka.

Makarov použitý systém nespecifikoval, ale nevyloučil, že jde o nejmodernější antirakety S400. To se zatím nepodařilo nijak ověřit, západní bezpečnostní odborníci o tom pochybují, ale nevylučují, že tam byl převezen pouze radar systému, který by umožnil sledovat severokorejské aktivity na poli nosičů.

Antirakety S-400
Systém S-400 Triumf (v kódu NATO SA-21A Growler) a S-400M Samoděržec patří k nejlepším antiraketám na světě, údajně je dokonalejší než Patriot PAC-3. Kromě letadel je schopen sestřelovat i střely s plochou dráhou letu a může být použit i proti cílům o rychlosti do 4,8 km/s, což odpovídá balistické střele s dostřelem 2500 km, i když úspěšnost je sporná. Dostřel má 400 km a použít se může i proti cílům za horizontem.Systém, byl vyvíjen od konce devadesátých let a nasazen v polovině první dekády nového milénia především k ochraně  velkých ruských města jako je Moskva

Reklama

Výběr článků

Načítám