Hlavní obsah

Většina náhradních orgánů v Číně pochází od odsouzenců na smrt

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Většina orgánů pro transplantaci v Číně pochází od popravených vězňů. Ve středu to uvedla státní média s tím, že vláda v součinnosti s místní společností Červeného kříže už připravila plán, jenž by závislost na odsouzencích na smrt redukoval.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Západní agentury zprávu hodnotí jako vzácnou možnost nahlédnout do systému dárcovství v čínském zdravotnictví. Mezinárodní humanitární organizace Peking dlouhodobě kritizují za netransparentní a neetický obchod s orgány.

Čína přiznala, že odsouzencům na smrt se běžně odjímají ledviny, játra a další orgány. Zatímco humanitární organizace uvádějí, že podle čínských specialistů pochází od vězňů nejméně 90 procent darovaných orgánů, státní deník China Daily uvedl, že je to 65 procent.

Viceministr zdravotnictví Chuang Ťie-fu navíc odmítl, že by vězňové byli k dárcovství nuceni. Úřady prý vždy mají jejich souhlas. Připustil však, že na smrt odsouzení vězňové „rozhodně nejsou příhodným zdrojem orgánů pro transplantace". Už předloni přitom Čína zakázala příjímání orgánů vězňů lidem, kteří nepatří do vězňovy rodiny.

Poptávka je 150krát vyšší

Počet dobrovolných dárců v Číně podle agentury AP hluboce zaostává za potřebami, což je částečně dáno zvyky, které nepřipouštějí odnětí orgánů před pohřbením. Na náhradní orgány čeká na 1,5 miliónu Číňanů, ale lékaři ročně provedou jenom 10 000 operací. Vedle oficiálních zákroků se operace často provádějí načerno, uvádějí mezinárodní organizace.

Čína ročně popraví nejvíc lidí na světě. Loni jich podle Amnesty International bylo nejméně 1718, přesné statistiky k dispozici nejsou.

Nový systém dárcovství spuštěný v úterý propojí možné dárce s příjemci a kvůli průhlednosti počítá se zveřejněním seznamu čekatelů. Systém byl zatím spuštěn jen v deseti provinciích a velkých městech včetně Šanghaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám