Hlavní obsah

Plyn ukrytý pod jezerem ohrožuje desítky tisíc Konžanů

Kinshasa

Obrovský objem plynu, který se nachází pod jezerem ve východním Kongu, může kdykoliv uniknout. Ohrožuje tak na životě desítky tisíc místních lidí. O úterním varování konžského ministra životního prostředí informovala agentura Reuters.

Foto: Yahoomaps.com, Novinky

Ohrožená oblast u jezera Kivu.

Článek

Oxid uhličitý a metan jsou běžně rozpuštěny ve vodách jezera Kivu, které leží na hranicích Konžské demokratické republiky a Rwandy. Jejich přítomnost není nebezpečná. Vědci ale nedávno objevili velkou plynovou kapsu o objemu tří kubických kilometrů v severozápadním cípu jezera. Obrovská zásoba oxidu uhličitého se nachází pouhých 12 metrů pod povrchem zálivu, který leží v oblasti tektonického zlomu.

Příchod zemětřesení, nebo exploze blízké sopky by mohla způsobit katastrofu podobné té, která se stala v roce 1986 v Kamerunu. Více než 1,2 miliónu tun oxidu uhličitého naráz uniklo z jezera Nyos. Nedýchatelný plyn, který je těžší než vzduch, tehdy udusil zhruba 1700 lidí.

Objem plynu v jezeře Kivu je podle vědců asi desetkrát větší než byl pod jezerem Nyos. V oblasti zálivu je několik velikých vesnic a město Goma s milionem obyvatel leží pouhých 20 kilometrů východním směrem.

Světová banka již vyčlenila na řešení problému tři milióny dolarů (asi 53 miliónů korun). Samotné Kongo se snaží nalézt další finance na zmenšení rizika přírodní katastrofy. Nabízí se však i možnost komerční těžby metanu, která by snížila tlak plynů v jezeře a zmenšila možnost úniku oxidu uhličitého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám