Hlavní obsah

Z Afghánistánu je nový Irák, koalice už má víc mrtvých než loni

Novinky, rei
Kábul

Počet obětí v řadách vojáků mezinárodní koalice vedené Spojenými státy v letošním roce rapidně vzrostl. Jako poslední ohlásila další čtyři mrtvé v úterý právě americká armáda. Pro koaliční vojska se tak už před koncem srpna stal rok 2009 nejtragičtějším rokem od invaze před osmi lety.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Čtveřice zemřela na patrole na jihu země, uvedlo velení Severoatlantické aliance bez bližších podrobností. Celkem v zemi letos zemřelo už 295 zahraničních vojáků, tedy o jednoho více než loni. Od března padlo víc západních vojáků než za celé období 2001-04, uvedla ČTK.

Letošní srpen je pro Američany s 41 oběťmi dosud druhým nejhorším měsícem od invaze. Zatím nejhorším měsícem byl uplynulý červenec, během něhož bylo v Afghánistánu zabito 44 amerických vojáků.

Násilí v Afghánistánu se začalo stupňovat v posledních třech letech. Ozbrojenci z extremistického hnutí Tálibán jsou nejaktivnější právě v jižních provinciích. Útoky tálibů se vystupňovaly v souvislosti s prezidentskými volbami minulý týden.

Americký prezident Barack Obama učinil z Afghánistánu jednu z priorit své zahraniční politiky. Velká část posil, které letos do země vyslal, dorazila z Iráku, odkud se Američané stahují. V Iráku od invaze v březnu 2003 zemřelo 4333 Američanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Afghánistánu provázely útoky

Ve čtvrtek v sedm hodin ráno místního času (4:30 SELČ) se v Afghánistánu otevřelo 6969 volebních místností. Na 17 miliónů Afghánců v nich mohlo až do 17 hodin...

Výběr článků

Načítám