Hlavní obsah

Jižní Korea vypustila svou první kosmickou raketu, družice ale orbitu minula

Soul
Aktualizováno

Jižní Korea vypustila v úterý svou první kosmickou raketu. Ta nese na oběžnou dráhu sto kilogramů vážící vědeckou družici. Oznámila to agentura Reuters. Vypuštěná družice však později minula stanovenou oběžnou dráhu.

Foto: Jae-Won Lee, Reuters

Start první jihokorejské kosmické rakety.

Článek

Z jihokorejského kosmodromu Naro měla dvoustupňová raketa KSLV-1 odstartovat již minulý týden. Odpal byl však v poslední chvíli odložen. Chystaný start pobouřil Severní Koreu, vůči níž byly zostřeny sankce poté, co se pokusila vyslat na oběžnou dráhu Země vlastní satelit.

Jihokorejské ministerstvo vědy kvůli tomu, že po posledním startu se sice družice od nosné rakety odpojila normálně, ale poté minula stanovenou oběžnou dráhu a vstoupila do jiné, její vypuštění označilo pouze za "částečný úspěch".

Raketa dlouhá 33 metrů o hmotnosti 140 tun byla vyvinuta s pomocí Ruska. První stupeň na kapalné pohonné hmoty je ruský a má tah 1700 kN. Druhý stupeň na tuhá paliva s tahem 80 kN byl vyvinut jihokorejskými specialisty.

Foto: Korea Aerospace Research Institute/Handout, Reuters

Jihokorejská raketa Naro na odpalovací rampě

Jižní Korea má ambice vyvinout vlastní kosmický program a stát se na poli výzkumu a využití kosmu soupeřem Číny, Japonska a Indie. Vyrobila už deset satelitů, které ale vynesly zahraniční nosiče. Loni v dubnu se do kosmu dostal první jihokorejský kosmonaut na lodi Sojuz. Na orbitální stanici ISS strávil jedenáct dní.

Podobné ambice má i KLDR, která v dubnu vypustila třístupňovou raketu se satelitem. Tvrdila, že uspěla a satelit hrál budovatelské písně. Podle západních zdrojů spadla. Poté čelila kritice mezinárodního společenství, které to považovalo za test balistické rakety, jenž by mohl nést jadernou hlavici. Podobné testy rezoluce Rada bezpečnosti OSN Pchjongjangu zakázala.  

Reklama

Výběr článků

Načítám