Hlavní obsah

Nigerijskou ropu budou od září znovu ohrožovat útoky povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kursy ropy kromě hýbou zprávy o úrovni zásob této strategické suroviny v USA, nebo neklidu na Blízkém východě. Ovlivňují je však i útoky povstalců na ropná zařízení v Nigérii, která je 6. největším exportérem ropa. Několik set příslušníků Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND) sice v sobotu složilo v rámci vládní amnestie zbraně, jejich velení však současně oznámilo, že v polovině září boj obnoví.

Článek

Nejvlivnější povstalecká skupina v Nigérii, Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND), předala raketomety, ozbrojené čluny, zbraně i střelivo policii v největší odzbrojovací akci, jaká se uskutečnila od zahájení vládní amnestie před dvěma týdny. Optimismus ale zchladila MEND už o několik hodin později prohlášením, že 15. září ukončí příměří a obnoví útoky proti ropným zařízením v zemi.

Jak jde tento krok dohromady s odevzdáním zbraní, prohlášení, které cituje agentura Reuters, nijak nevysvětluje. MEND ovšem volně sdružuje několik povstaleckých skupin, a proto zatímco jedna se zapojila do vládní amnestie, jiná může chystat obnovení útoků.

Téměř 600 ozbrojenců tančilo a jásalo, když v prudkém dešti předávali zbraně policii a oficiálním činitelům v hlavním městě státu Bayelsa. Povstalci odevzdali na 300 střelných zbraní a dva ozbrojené čluny, spolu s pytli střeliva.

Hnutí MEND podle svých vyjádření bojuje za spravedlivější dělbu bohatství pocházejícího z těžby ropy. Terčem jeho útoků byly těžařské firmy působící v Nigérii, jako je Royal Dutch Shell, Chevron či Agip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám