Hlavní obsah

Čečenští rebelové se přihlásili k výbuchu na ruské vodní elektrárně

Moskva
Aktualizováno

Čečenští povstalci na svých internetových stránkách oznámili, že protitankovým granátem způsobili pondělní havárii na Sajansko-šušenské elektrárně na Sibiři. Neštěstí si vyžádalo zřejmě 75 obětí. Výbuch podle nich způsobil větší katastrofu, než předpokládali. Ruští vyšetřovatelé v pátek zopakovali, že žádné stopy po výbušninách nebyly v elektrárně nalezeny.

Foto: Ilya Naymushin , Reuters

Škody ve strojovně elektrárny

Článek

"Sláva Alláhovi, 17. srpna se díky našemu úsilí uskutečnila podvratná operace na Sajano-šušenské vodní elektrárně,“ stojí v prohlášení, pod nímž je podepsána skupina Batalión mučedníků, které ocitovala agentura Reuters.

"Ve strojírně se nám podařilo umístit protitankový granát s časovačem. Výbuch způsobil mnohem větší škody, než ve které jsme doufali,“ uvádí se dále v prohlášení zveřejněném na stránkách kavkazcenter.com.

Povstalci se v dopise hlásí i k nedávnému výbuchu v Ingušsku, kde přišly o život více než dvě desítky lidí a tvrdí, že se hlavní vůdce čečenských povstalců Doku Umarov rozhodl vystupňovat ekonomickou válku proti Rusku a vyslal do něj skupiny bojovníků, které mají provádět útoky na ropovody, plynovody, elektrárny a elektrické vedení.  

Islamisticky laděné stránky také tvrdí, že ruská Federální bezpečností služba (FSB) považuje za nejpravděpodobnější příčinu tragédie na vodní elektrárně sabotáž s tím, že obětí může být 300 až 400. 

Rusko tvrzení odmítá 

Ruští vyšetřovatelé to považují za nesmysl, v pátek zopakovali, že žádné stopy po výbušninách nebyly v elektrárně nalezeny. Federální bezpečností služba už v úterý vyloučila, že by šlo o teroristický útok. "Specialisté na výbušniny Federální bezpečnostní služby nenašli na místě havárie žádné stopy po trhavinách," zdůraznil v úterý představitel Vyšetřovacího výboru při prokuratuře Ruské federace Vladimir Markin. [celá zpráva]

Pondělní havárie v elektrárně si vyžádala zatím 26 obětí, padesát lidí je stále nezvěstných. Podle záchranářů ale budou mrtvi. V pátek se podařilo najít další tři těla obětí. Počet mrtvých tak stoupl na 26, uvedla v pátek agentura RIA Novosti.

Příčina neštěstí zatím není známa. Zatím existuje několik hypotéz tragédie na největší ruské vodní elektrárně na Jeniseji na jihu Sibiře. Podle jedné explodoval olejový transformátor, podle další pak náhle stoupl tlak v přívodním potrubí k jedné z deseti turbín. Není však vyloučen ani únavový lom.

Odstranění všech škod na elektrárně si vyžádá deset miliard rublů. Vážně poškozené jsou sedmý a devátý blok elektrárny, třetí, čtvrtý a pátý jsou odstaveny, protože je zavalily trosky, uvedla RIA Novosti.

Elektrárna má deset bloků o celkovém výkonu 6400 MW. Přehrada má hráz dlouhou 1066 metrů, vysoká je 245 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám