Hlavní obsah

Americký bezpilotní letoun zaútočil v Pákistánu, devět mrtvých

Islámábád

Nejméně devět lidí zahynulo v pátek ráno na severozápadě Pákistánu při náletu amerického bezpilotního letounu. Jedna ze dvou raket zasáhla údajný úkryt fundamentalistických bojovníků ve vesnici Dande Darpa Khel v Severním Vazíristánu, uvedli představitelé pákistánské rozvědky, kteří si nepřáli být jmenováni.

Článek

Vesnici, na kterou americký letoun zaútočil, podle špiónů navštěvuje syn polního velitele afghánského Tálibánu Džalaluddína Hakkáního Saradž Hakkání.

Podle agentů bylo při útoku zraněno několik lidí. Nebylo ani uvedeno, kdo je mezi mrtvými, zda civilisté, nebo radikálové, a byli-li mezi oběťmi polní velitelé fundamentalistů.

Útok potvrdili obyvatelé blízkého města Miranšáh, kteří uvedli, že slyšeli mohutný výbuch, jenž otřásl okny a vyrazil dveře.

Od loňského srpna podnikla bezpilotní letadla USA desítky náletů na cíle na pákistánské straně společných hranic s Afghánistánem. Při jednom z nich se 5. srpna podařilo zabít i hlavu pákistánské odnože hnutí zvané Tehrik Tálibán Pákistán Bajtulláha Mehsúda. Jeho smrt potvrdil dopadený mluvčí hnutí.[celá zpráva]

Většina Pákistánců nálety kritizuje a Islámábád proti nim oficiálně protestuje. Přesto se mnozí experti domnívají, že je pákistánská vláda tajně podporuje. Od jara vede vojenskou kampaň proti hnutí Tehrik Tálibán Pákistán, které během posledních dvou let posílilo nejen na kmenových územích, ale ovládlo načas i údolí Svát a přiblížilo se na sto kilometrů k Islámábádu. Stojí také za řadou atentátů, které si vyžádaly stovky obětí.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám