Hlavní obsah

Atentátníka z Lockerbie vítaly davy Libyjců jako hrdinu

– Tripolis/Glasgow

Bývalý agent libyjské tajné služby Abdal Basat Muhammad Midžrahí, který byl ve čtvrtek propuštěn ze skotského vězení, protože má rakovinu prostaty v posledním stádiu, se ve čtvrtek večer vrátil do vlasti. Na letišti ho vítaly davy Libyjců. Muž přitom byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu proti Boeingu 747 společnosti PanAm, při němž v roce 1988 zahynulo 270 lidí.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Davy vítají Abdala Midžrahího, který za pomoci příbuzných sestupuje po schůdcích z letadla.

Článek

Po příletu se agentovi, kterého na cestě doprovázel syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí, dostalo bouřlivého uvítání. Mnozí lidé v davu nesli jeho portrét, Midžrahího považují za nevinného. Jeho návrat domů považují za morální vítězství své země a za konec jejího dlouhého ponižování Západem. V centru Tripolisu uvítalo Midžrahího velké shromáždění. Z tlampačů v metropoli zněly vlastenecké písně.

Midžrahí prostřednictvím svých advokátů sdělil, že cítí úlevu. Znovu tvrdil, že na atentátu neměl podíl, a své odsouzení označil za hanebnost. Vyslovil také zklamání nad tím, že kvůli možnosti být propuštěn ze zdravotních důvodů se musil vzdát odvolání proti rozsudku. "Postavili mě před odpudivou volbu - buď zemřít ve vězení s nadějí, že moje jméno bude po smrti očištěno, nebo se vrátit domů s verdiktem vinen, který nebude nikdy smazán," uvedl.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí vystupuje z letadla.

Bouřlivé uvítání Midžrahího jako hrdiny i jeho výroky vyvolaly další otázky nad čtvrtečním rozhodnutím skotského ministra zahraničí KennyMacAskilla, který nakonec dal agentovi milost, neboť podle lékařů má rakovinu prostaty v konečném stádiu. [celá zpráva]

Skotská vláda propustila Libyjce vězněného za Lockerbie Video: ČTK

Proti byli jak příbuzní obětí, kteří podle ministra stále cítí bolest, tak americká administrativa, jež si přála, aby atentátník ve vězení zůstal, i když britské zákony v takovémto případ umožňují na smrt nemocného propustit, ač neměl být propuštěn dříve něž za 27 let.

MacAskill uvedl, že jeho rozhodnutí bylo ryze osobní, ale podtrhl, že bylo zákonné a připomněl, že bylo mimořádní obtížné.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdala Midžrahího (vpravo) doprovázejí k letadlu v Glasgowě.

Bývalý agent Abdal Basat Muhammad Midžrahí odletěl z Glasgowa už ve čtvrtek odpoledne v letadle, které pro něho vyslala Libye.

Americký prezident Barack Obama krátce před Midžrahího přistáním Libyi vyzval, aby propuštěného nevítala jako hrdinu a posadila ho do domácího vězení. Skotské rozhodnutí označil za chybu.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí (vpravo) vystupuje ze sanitky.

Nesouhlas s propuštěním vyslovili také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr spravedlnosti Eric Holder. Mluvčí ministerstva zahraničí Philip Crowley prohlásil, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nyní, jak se zdá, usiluje o lepší vztahy s USA, takže "pokud chce, aby se na něho pohlíželo jako na odpovědného vůdce, teď má šanci to prokázat".

Anketa

Bylo podle vás správné propustit odsouzeného atentátníka z Lockerbie kvůli jeho zdravotnímu stavu?
Ano
9,7 %
Ne
90,3 %
Celkem hlasovalo 3098 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám