Hlavní obsah

Olovem se v Číně otrávilo přes 1300 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína čelí skandálům s úniky jedovatého olova z továren na zpracování kovů. Během měsíce se objevil už druhý případ, kdy se olovem otrávily stovky dětí. Huť v provincii Chu-nan byla zavřena poté, co se olovem přiotrávilo přes 1300 dětí, oznámila agentura Nová Čína.

Článek

Oficiální tisková agentura Nová Čína oznámila, že u 1364 dětí žijících ve čtyřech vesnicích v blízkosti továrny na zpracování manganu ve městě Wen-pching byl zjištěn vysoký obsah olova. Všechny děti byly mladší 14 let.

Rodiče měli podezření, že na vině je továrna, která fungovala od května minulého roku bez povolení ekologického odboru. Poté, co přibývalo nemocných dětí, zablokovali 8. srpna silnici do továrny. Ta byla uzavřena do 13. srpna. Dva její vedoucí představitele zadržela policie.

Před týdnem Čína informovala, že v severočínské provincii Šan-si onemocnělo po kontaminaci olovem nejméně 615 ze 731 dětí žijících ve dvou vesnicích nedaleko továrny na zpracování olova a zinku. Přes 150 dětí skončilo v nemocnicích. V pondělí rozčílení rodiče vtrhli do továrny společnosti Dongling u města Peo-ťi.

Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám