Hlavní obsah

Česko-slovenská skupina J&T figuruje v karibském korupčním skandálu

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko-slovenská finanční skupina J&T figuruje podle karibských médií v korupčním skandálu, který letos v březnu vyústil v pád premiéra bývalé britské kolonie Turks and Caicos Michaela Misicka.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Ten je podezřelý z přijímání úplatků a při své výpovědi před britskou vyšetřovací komisí musel několikrát vysvětlovat okolnosti dvou neobvykle velkorysých půjček, které mu poskytla J.

J se v této kolonii angažovala několik let spolu se slovenským miliardářem Mariem Hoffmanem, který chtěl na ostrově Salt Cay postavit luxusní rezort za více než 600 miliónů dolarů. Minulý týden však ohlásil zastavení výstavby.

Hoffman se rozhodl od vybudování střediska na 320 hektarech s 75 luxusními rezidencemi a 130 apartmány v bytových domech upustit poté, co britský odvolací soud minulý týden zamítl všechny námitky expremiéra Misicka proti zrušení místní ústavy z roku 2006 a znovuzavedení přímé britské koloniální správy. Tím bylo také potvrzeno jeho odvolání z funkce.

Vyšetřovací komise britské koruny doporučila, aby byli Misick a čtyři bývalí ministři postaveni před soud pro korupci a několik dalších trestných činů. Poblíž Turks and Caicos již od července patroluje britská válečná loď HMS Iron Duke.

Stejná adresa jako Haslerova

Hoffman popírá, že by měl s J cokoliv společného. Ta ale o společné investici s Hoffmanem již před dvěma lety informovala na svých internetových stránkách. Pětihvězdičkový komplex, v němž mělo vyrůst i pět restaurací, přístav pro 80 jachet, luxusní lázně a dvě fitness centra, se měl stát lákadlem pro nejmovitější klientelu.

J poskytla před časem bývalému premiéru Misickovi půjčku ve výši šesti miliónů dolarů. Podle zjištění vyšetřovací komise půjčka nebyla úročena a nebylo ani vymáháno její splácení. Podle komise bylo nestandardní i krytí půjčky. Misick za ni ručil jen padesátiprocentním podílem svého bratra ve společnosti, která měla údajně v úmyslu postavit na Salt Cay golfové hřiště.

Úvěr zařizovala a finančně kryla lichtenštejnská společnost Arling Anstalt, která sídlí na stejné adrese jako další lichtenštejnské společnosti napojené na skupinu J Jediným veřejným představitelem Arling Anstalt je Markus M. Hasler, který pronajal Marku Dalíkovi vilu v Toskánsku.

Exkluzivní kreditka

Podle výpovědi expremiéra Misicka před komisí to byl právě Mario Hoffman, kdo ho v roce 2005 při návštěvě v Praze představil Patriku Tkáčovi z J V březnu 2006 pak J & T Banka podle slovenského deníku SME vydala Misickovi a jeho ženě exkluzivní kreditní kartu Centurion. Podle britské vyšetřovací komise z ní Misick utratil dva a půl miliónu dolarů, které za něj uhradila další půjčka, tentokrát přímo od Arling Anstalt. Vyšetřovací komise zjistila, že Misick měl u J v Praze dva účty. Banka je v písemném podání komisi označila za „vnitřní účty“. Tento termín komisi nevysvětlila.

Hoffman britským vyšetřovatelům přiznal, že byl sponzorem obou hlavních politických stran na ostrovech. Každá od něj před volbami v roce 2006 dostala nejméně půl miliónu dolarů. Podle závěrů vyšetřování se ostrovní vláda nechala korumpovat zahraničními investory a její nejvyšší představitelé utráceli desítky miliónů dolarů za jachty, letadla, domy, drahá auta a pozemky.

Když se vyšetřovatel Misicka ptal, zda nepovažuje posílání peněz od investorů na svůj osobní účet za úplatek, odvětil: „Je vidět, že nevíte, co to je být politikem v Karibiku.“

Hoffman i Misick vyloučili jakoukoliv možnost korupce a celý postup označili za „standardní“. Mluvčí J Banky Maroš Sýkora v odpovědi pro SME tvrdil, že úvěr pro Misicka byl schválen „standardním způsobem“.

Vyšetřovací komise britské koruny ale došla k jinému názoru a po devíti měsících práce doporučila, aby Misick a čtyři další členové vlády byli postaveni před soud. Navrhla zrušení ústavy a změnu řady otevřeně korupčních zákonů a pravidel. Nejméně na dva roky bude ostrovní republiku nadále opět spravovat britský guvernér a jím jmenovaní úředníci a soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám