Hlavní obsah

Tajfunem postižený Tchaj-wan zasáhlo silné zamětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Zemětřesení v pondělí otřáslo Tchaj-wanem, který se teprve vzpamatovává z následků tajfunu Morakot. Zprávy o ztrátách na životech nebo na majetku zatím nejsou známy. Japonská meteorologická služba vydala podle agentury AFP varování před vlnami tsunami pro jižní souostroví Okinawa.

Článek

Ohnisko zemětřesení, které udeřilo okolo 02:05 SELČ, bylo asi 188 kilometrů jihovýchodně od Tchaj-wanu, v hloubce zhruba 11 kilometrů pod povrchem. Americký ústav pro geologický průzkum naměřil sílu 6,7 stupně Richterovy škály, na většině ostrova však prý byly cítit otřesy odpovídající jenom druhému až třetímu stupni.

Ostrov se stále vzpamatovává z průchodu tajfunu Morakot. Živel, který ostrov zasáhl 8. srpna po sobě zřejmě zanechal více než 500 obětí.

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu, který leží v tektonicky neklidné oblasti, poměrně častým jevem. Jedno z nejsilnějších zemětřesení zasáhlo Tchaj-wan v září 1999. Otřes o síle 7,6 stupně Richterovy škály tehdy zabil více než 2400 lidí a zničil či poškodil asi 50 000 budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám