Hlavní obsah

Tchaj-wan žádá o mezinárodní pomoc, počet obětí tajfunu stoupl na 108

– Tchaj-pej • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC,

Tchaj-wan žádá o mezinárodní pomoc kvůli lidem, které na jihu země odřízly sesuvy půdy po přechodu tajfunu Morakot. Akutní pomoc potřebuje 2000 lidí. Tajfun Morakot, který na Tchaj-wanu způsobil největší povodně za 50 let, si vyžádal podle posledních oficiálních údajů už 108 obětí. Jeden ze správců improvizované márnice v oblasti ale uvedl, že do ní přivezli 200 těl.

Článek

Také prezident sdělil, že mohly zemřít stovky lidí. Zatím si povodně a sesuvy půdy, které způsobil tajfun Morakot, vyžádaly podle oficiálních čísel 108 obětí. Dalších 62 lidí je nezvěstných a 45 osob bylo zraněno.

Už od pondělí se spekuluje, že mohlo zemřít při sesuvech půdy na jihu země na 600 lidí. [celá zpráva]

Z vesnice Šao-ling, kterou zavalilo bláto, se však většinu obyvatel podařilo evakuovat a ve středu se spekulovalo nanejvýš o stovce mrtvých. [celá zpráva]

Tchaj-wan potřebuje pomoc

Prezident požádal o pomoc: "Uvítáme všechny formy pomoci, potřebujeme i vybavení, zejména létající jeřáby."

Tchaj-wan žádá především o obří dopravní letadla, která by do odříznutých oblastí dopravila těžkou stavební techniku, zejména buldozery, bagry a nakladače. Taková letadla má jen Rusko a USA, tvrdí experti.

Tchajwanská vláda žádá o technickou pomoc, protože chce do oblasti co nejrychleji těžkou techniku, aby se otevřely cesty zavalené sesuvy půdy. To by usnadnilo další záchranné práce a dodávky základních potravin do oblasti, která zatím musejí přinášet vrtulníky. Jejich činnost komplikuje přetrvávající špatné počasí s dešti. Jeden z pilotů uvedl, že ve středu zachránil 115 osob, cílem ale bylo z odříznutého místa přepravit 350 lidí.

Z oblasti už bylo evakuováno 14 000 lidí. Záchranné práce si ale vyžádaly další oběti, když zahynula tříčlenná posádka záchranné helikoptéry, která se zřítila v úterý.

Země také potřebuje tisíc prefabrikovaných domů, pro rodiny, které ztratily střechu nad hlavou a desinfekční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám