Hlavní obsah

Noční oblohu rozzářily Perseidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na čtvrtek mohli lidé po celé severní polokouli obdivovat meteorický roj Perseidy, který byl v tu dobu nejaktivnější a nejlépe pozorovatelný. Létavice či slzy Svatého Vavřince, jak se těmto meteorům přezdívá, budou létat po obloze až do 24. srpna. V noci na čtvrtek ale byly objekty vidět spíše v cizině, nad Českem bylo zataženo.

Foto: Doug Murray, Reuters

Perseid zaznamenaný na obloze nad Palm Beach na Floridě

Článek

Perseidy vylétávají zdánlivě ze souhvězdí Persea, proto se podle něj jmenují. Jde o prach, který ve své dráze zanechává kometa Swift-Tuttle. Při letu zemskou atmosférou se třou o vzduch, rozžhaví se a vypaří. Přitom na obloze vytvoří světelnou čáru.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Meteor z roje perseidů na obloze nad Mont-Tendre ve Švýcarsku

Jinými známými meteorickými roji jsou Leonidy, což jsou prachové částice z Tempel-Tuttleovy komety a objevují se kolem 18. listopadu, nebo Geminidy, které létají v prosinci a pocházejí z planetky Phaeton. Kdysi se zřejmě srazila s jinou planetkou a od té doby zanechává ve své dráze prachové částice jako komety.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Meteor z roje perseidů na obloze nad Mont-Tendre ve Švýcarsku

Měsíc byl v noci v poslední čtvrti, takže bude teprve vycházet. V tu dobu po obloze létalo 100 meteorů za hodinu. Souhvězdí Persea, ze kterého meteory jakoby vyletují, je ale nízko nad obzorem, uvádí astronomka Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně Lenka Soumarová.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Meteor zachycený ve Frazier Parku v americké Kalifornii

Perseidy zdánlivě vylétají z takzvaného radiantu, to znamená z průsečíku zpětně protažených drah Země a jejich původce, komety Swift-Tuttle, který se nachází v souhvězdí Persea. Souhvězdí Persea je na obloze mezi souhvězdími Kasiopea, Andromeda, Vozka a Býk. Prochází jím mléčná dráha a je v něm také možné vyhledat mnoho zajímavých hvězd a hvězdných soustav.

Foto: David Becker, Reuters

Perseidy nad kaňonem Red Rock poblíž Las Vegas v Nevadě

Podle řecké mytologie byl král Perseus synem vládce bohů Dia. Podobně jako jiné mytologické postavy byl podle starověkých mýtů proměněn ve hvězdy a pozdvižen na oblohu, kde září jako souhvězdí.

Meteory, tedy světelné efekty, vznikají třením prachových částic z komety při průletu atmosférou Země o molekuly vzduchu. Přitom se rozžhaví a většinou vypaří. Při ionizaci okolního plynu vznikají na obloze jasné světelné čáry, které je možné pozorovat.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Meteor zachycený ve Frazier Parku v americké Kalifornii

Během roku je možné pozorovat meteory i z jiných známých meteorických rojů. Leonidy, které vylétají ze souhvězdí Lva (latinsky Leon), ve své dráze zanechala Tempel-Tuttleova kometa. Objevují se kolem 18. listopadu a čas od času se postarají o podívanou na obloze, které astronomové říkají meteorický déšť. V takovém případě jich létá více než 1000 za hodinu.

Méně známé Geminidy se objevují v prosinci. Jejich zdrojem není kometa, ale planetka Phaeton. Srazila se patrně s jinou planetkou, a tak se mohl vytvořit pás částic, který se za ní táhne, podobný jako u komet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám