Hlavní obsah

Miliardovou Indii trápí kritický nedostatek vody

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Částem Indie hrozí vážné nedostatky vody. Podle NASA prokázaly satelitní snímky v průměru čtyřcentimetrový roční pokles hladiny vod na severozápadě země včetně okolí Dillí.

Článek

Zatímco roční úhrn srážek se nemění, spotřeba hlavně pro zemědělské účely rapidně roste, uvedla zpráva v magazínu Nature zakládající se na záběrech dvojice satelitů mise Grace. Před hrozící vodní krizí v druhé nejlidnatější zemi na světě varovala tento týden také indická vláda.

Server BBC uvedl, že sucho v současnosti panuje na čtvrtině území Indie. Monzunové deště přišly letos později a byly méně vydatné. Podle NASA ale příčinou stavu v severozápadních státech Rádžastán, Paňdžáb a Harijána není počasí, nýbrž lidský faktor. Vládní zpráva uvedla, že tam je spotřeba vody k zavlažování rýžových polí sedmkrát vyšší než v jiných regionech.

„Během šesti let 2002 až 2008 se zásoby vody v regionu ztenčily o zhruba 109 krychlových kilometrů, což je více než dvojnásobek objemu největšího rezervoáru v Indii,“ uvedl pro britskou stanici hydrolog při NASA Matt Rodell.

BBC podotkla, že další omezení přinesou klimatické změny. Podle předpovědí se má rozloha půdy vhodné pro pěstování obilnin v jižní Asii v příštích padesáti zmenšit na polovinu, upřesnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám