Hlavní obsah

Plán na snížení emisí v Austrálii ztroskotal na senátorech

Novinky, Tomáš Reiner
Canberra

Australský parlament zamítl ambiciózní vládní plán obchodování s emisními povolenkami, jehož cílem bylo pětiprocentní snížení emisí skleníkových plynů v příštích deseti letech. Opoziční senátoři se obávali, že legislativa poškodí uhelný průmysl.

Článek

Opozice má v horní komoře parlamentu většinu a přívržence návrhu přehlasovala poměrem 42:30. Vláda může návrh znovu přednést za tři měsíce a ministryně životního prostředí Penny Wongová potvrdila, že tak učiní. Stanice BBC upozornila, že opětovná porážka by mohla vést k předčasným volbám.

Proti vládnímu návrhu byli zástupci průmyslu, podle nichž ohrožoval ekonomické oživení a vedl by k růstu nezaměstnanosti. Enviromentalisté zase tvrdili, že limity nebyly dostatečně přísné.

Austrálie produkuje nejvíce emisí na jednoho obyvatele ze všech rozvinutých zemí a uhlí je jejím největším vývozním artiklem.

Vládní plán měl být zaveden v červenci 2011. Pro první rok počítal s fixní cenou deseti australských dolarů (zhruba 130 korun) za tunu vypuštěných plynů. Od července 2013 se měly ceny uvolnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám