Hlavní obsah

V Číně zadrželi designéra olympijského stadiónu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská policie zadržela jednoho z designérů olympijského stadiónu Ptačí hnízdo v Pekingu poté, co chtěl svědčit u soudu. Aj Wejwej hodlal vypovídat ve prospěch spisovatele a enviromentalisty Tana Cuo-rena, s nímž se snažil sestavit seznam dětí, které zemřely při loňském zemětřesení v provincii S’-čchuan. Uvedl to britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Aj Wejwej

Článek

Ničivé zemětřesení zpustošilo jihočínskou provincii loni v květnu a zemřelo při něm přes 87 000 lidí. Podle oficiálních statistik bylo zničeno téměř 7000 školních tříd, přičemž mnohé školní budovy se zřítily, zatímco domy v jejich okolí katastrofu přestály.

Rodiče zesnulých dětí opakovaně vinili úřady z korupce a obcházení bezpečnostních pravidel při výstavbě školních zařízení. Tan Cuo-ren odhadl, že v troskách škol zemřelo nejméně 5600 žáků. Jeho aktivity se úřadům nelíbily a Tan byl podle Daily Telegraph v květnu zatčen za podvratnou činnost.

Designér Aj byl jedním z trojice lidí, kteří měli svědčit v Tanův prospěch. Žádnému z nich ale nedovolili vstup do soudní síně. Aj uvedl, že se na něj hned po příletu do Čengdu pověsili policisté v civilních šatech a v úterý ráno do jeho hotelového pokoje vpadlo 20 až 30 z nich, někteří v uniformách, přičemž mu údajně vyhrožovali, že by ho mohli zabít. Na pokoji ho pak drželi, aby se nemohl účastnit zahájení procesu. Tanův právník Sia Lin uvedl, že žádal o povolání tří svědků, ale souhlas soudce nedostal.

Úřady terčem rozhorčené kritiky

Profesor Teng Kuošeng z pekingské univerzity Tsing-chua, která je almou mater prezidenta Chu Ťin-tchaa, vydal mezitím v úterý zprávu, podle níž 80 procent všech prostředků darovaných na pomoc postiženému regionu skončilo v rukou vládních úřadů. Pouze 11 procent z darovaných 77 miliard yüanů (asi 200 miliard korun) obdrželo 16 charit ustavených vládou, aby pomohli při rekonstrukci S’-čchuanu.

Britský deník uvedl, že korupční jednání úředníků po ničivých otřesech bylo předmětem téměř 2000 stížností.

Minulý týden v Číně skončil proces s dalším aktivistou, který pomáhal rodičům zemřelých dětí s publikováním článků o statických nedostatcích u spadlých škol. Úřady ho vinily z nelegálního přístupu ke státnímu tajemství. Třídenní proces za zavřenými dveřmi podle Daily Telegraph skončil bez verdiktu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ptačí hnízdo, olympijský stadión v Pekingu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám